24-годишният Начо Пантелеев, обвинен за катастрофата, при която в събота загина футболният треньор Ферарио Спасов, не си спомнял части от инцидента. Това заяви пред NOVA адвокатът на Пантелеев - Венцислав Фоти. За пръв път след катастрофата проговори и самият обвиняем, който се извини и определи случилото се като трагедия.

"Извинявам се, голяма трагедия", бяха думите на Панталеев. 

"Има много неясни гледни точки около ПТП-то. Искаме да съдействаме напълно на разследването. Той ще даде подробни показания. Това е една трагедия, при която предполагам, че и той има вина", допълни адвокатът.  

Днес Пантелеев се яви в Районния съд в Горна Оряховица, но по друг повод - оказа се, че преди година 24-годишният мъж е бил обвинен в притежание на наркотици. 

Отделно от това той се яви и в полицията в 13 часа днес, за да бъде разпитан след среднощната акция, която се проведе в дома му по съмнения, че притежава оръжие заради негови кадри в социалните мрежи. Полицаите така и не намерили нито оръжие, нито други незаконни вещи в дома му.

"Току-що бяха връчени две постановления. Едното е забрана да напуска България, с второто му се отнема шофьорската книжка, тъй като има обвинение за смърт по непредпазливост. С днешна дата са двете постановления", заяви Венцислав Фоти.

Междувременно стана ясно и че временно изпълняващият функциите главен прокурор ще провери работата на великотърновския прокурор Йордан Кожухаров през последните три години. Това съобщи самият магистрат след 30-минутна среща с Борислав Сарафов. 

Кожухаров беше извикан, за да обясни защо е пуснал срещу подписка мъжа, причинил катастрофата, отнела живота на Спасов. 

Преди срещата Кожухаров каза, че решил да вземе тази мярка за неотклонение заради липса на експертиза и впоследствие уточни, че е получил уверенията от разследващите полицаи, че шофьорът Начо Пантелеев няма обременено минало на пътя. Според свидетели скоростта във фаталната нощ е била около 150 км/ч.

Кожухаров призна пред журналисти, а също и пред главния прокурор, че вероятно се е предоверил, а е трябвало да направи собствена проверка. От коментара на магистрата стана ясно и че становището на Борислав Сарафов за адекватната мярка за неотклонение е, че тя трябвало да бъде парична гаранция.

Йордан Кожухаров посочи, че го притеснява разпоредената проверка, тъй като всеки работи и може да допуска грешка, но отказа да каже дали възприема случилото се, включително и извикването му в кабинета на главния прокурор като форма на натиск.

"Това беше може би при мене пропускът - аз три пъти попитах разследващия: "Какво имаме за това лице? Имаме ли нещо, което да ни дава основание да вземем по-сериозни мерки?". Той каза: "Не, няма". Тоест, полицията не е разполагала с такива данни. Сега, г-н Сарафов каза: "Вие трябваше да проверите". Съгласен съм с него. Може би съм се предоверил на тази информация", каза Кожухаров пред bTV

Той беше категоричен обаче, че при решението си се е водил само и единствено от събраните доказателства и от закона. Потвърди и че разследването се отнема от Великотърновската прокуратура и отива в Ловешката.

Катастрофата, при която в събота загина Ферарио Спасов, стана на прав и широк пътен участък в посока София, при мокър асфалт и засилен трафик. 24-годишният шофьор с 16 месеца стаж карал мощна германска кола.