Нигерийски престъпни групи стоят зад последната хакерска атака, при която са откраднати 12 млн. лева от българска фирма. "Няколко пъти годишно имаме такива случаи, в които компании губят най-често 20-50 хиляди евро, понякога и милиони левове, но този е рекорден", обяви директорът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП старши комисар Владимир Димитров по време на международен форум в София, посветен на киберпрестъпността - E(I)mpact on Cybercrime.

По думите му нигерийските престъпни групи са специализирани в този тип киберпосегателства. "Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление", посочи директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

По-конкретно в случая нигерийските организирани престъпни групи влизат в имейлите на български компании и в точно избран момент подменят банковата сметка, на която фирмата изпраща плащане към друга компания.

Според старши комисар Димитров една от причините измамите да се случват е заради неинформираност и незнание на потребителите.

Той обясни и че се наблюдава увеличаване на компютърните престъпления в България. "Най-често това са фишинг атаки с фалшиви айбани, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, и - не на последно място - измами чрез сайтове за покупка на автомобили", добави той.

Серафимов е категоричен, че борбата с киберпрестъпността е национален приоритет.

И заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритетите на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на кибер заплахите, категоричен е Темелакиев.

ГДБОП е домакин на международна конференция за ефективно противодействие на киберпрестъпността E(I)mpact on Cybercrime

Снимка: БТА

Подготовката за изборите

Покрай изборите има множество държавни институции, ангажирани с проблемите на киберсигурността. Определено сме готови, надявам се да се справим, предприети са нови мерки за защита на дигиталната инфраструктура, която е асоциирана с изборния процес, основен двигател е Министерството на електронното управление, каза още пред медиите Владимир Димитров.