Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии изразиха опасения, че българските институции отново могат да станат обект на хакерска атака, след като днес парламентът прие решение да предостави военна подкрепа за Украйна.

"Очаквам, че ще има втори опит за кибератаки", заяви по време на заседание Божидар Божанов, депутат от "Демократична България", заместник-председател на комисията и бивш министър на електронното управление.

Той предупреди, че все още сайтовете на някои от институциите не са добре защитени, което ги прави уязвими.

Въпросът за нивото на киберзащита на страната ни повдигна и Никола Димитров от "Възраждане".

"Колко ще бъдат силни атаките, не можем да прогнозираме, но защитата ни ще е постоянна", увери от своя страна служебният министър на електронното управление Георги Тодоров, докато отговаряше на актуални въпроси пред депутатите от комисията, предава БТА.

Министърът посочи още, че едно от най-големите предизвикателства пред електронното управление е липсата на кадри, тъй като добре подготвените специалисти предпочитат да се развиват в частния сектор, където заплащането е далеч по-атрактивно.

"Трудовият пазар е силно ограничен. Намирането на кадри, които да работят за държавната администрация е трудно", посочи министърът. Тодоров увери, че министерството си сътрудничи с всички институции по темата за киберсигурността.

По времето на Божанов като министър на електронното управление се случи най-голямата кибератака от руски хакери, по данни на службите. Тя извади за повече от месец извън строя "Български пощи" ЕАД. Тогава обаче в публичното пространство бяха изказани мнения, че случилото се е било в полза на частна куриерска фирма, свързана с предишната власт.

Снимка: БТА

Преди няколко седмици пък руски хакери атакуваха сайтове на държавни институции, летища и медии, включително и Президентството, а прокуратурата установи извършителя - гражданин на РФ, който се намира на руска територия.