Увеличават се случаите на сваляне и разпространение на детска порнография в интернет, заяви в интервю за БТА Владимир Димитров, началник на дирекция "Киберпрестъпност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Нарушителите се установяват чрез специализиран софтуер.

"Наблюдаваме интернет пространството, установяваме от кои български IP адреси се сваля подобно съдържание, а то автоматично се сваля и се разпространява, което е престъпление по българските закони", посочи той. След това се вижда кои са основните IP адреси, които нееднократно правят това, установява се от кой град е човекът, докладва се на съответната прокуратура и след разрешение от съда го арестуваме, обясни Димитров.

Лошото е, че голяма част от хората, които сме задържали или са осъдени условно, или са осъдени на глоба, а в някои случаи в хода на делото не се е успяло по категоричен начин да се докаже, че е разпространявано порнографско съдържание, посочи началникът на отдел "Киберпрестъпност".

На въпрос кои са най-големите проблеми в момента в киберпространството, Владимир Димитров изведе като такъв "сменените IBAN-и".

"Нигерийски организирани престъпни групи, влизат в мейла на компания, следят комуникацията и в избран момент подменят файла, в който пише къде да бъде заплатено следващото плащане", обясни специалистът. Той добави, че през няколко дни има жертва, фирма, пострадала от такива действия, подмамена да заплати суми от порядъка на 30-50 хиляди евро.

Схемата най-често е, че се получава съобщение на електронната поща от контрагент, който обяснява, че банката, която използва, е намалила капацитета си и моли своя партньор да изпрати парите не на банковата сметка, където досега са изпращани, а в друга, разказа Владимир Димитров.

Попитан за това как може да се противодейства на тази измама, той отговори, че е изключително сложно.

"Това, което успяваме, е да блокираме част от финансовите средства, които заминават в чужди банки", каза Димитров. Той посочи, че престъпниците, осъществяващи измамата, използват услугите на други престъпни групи, които "изпират" парите. Те имат т. нар. "финансови мулета", обикновен това са криминално проявени, наркозависими, болни от терминални болести, хора в трудно финансово положение, които срещу определена сума откриват банкова сметка у нас или в чужбина, която след месеци групата използва един два пъти и през нея минават хиляди евро, разказа Владимир Димитров.

Като друг сериозен проблем началникът на отдел "Киберпрестъпност" определи инвестиционните измами.

"Жертвата стига през интернет до някакъв сайт за търговия. Подканена е да даде име, фамилия, телефон и имейл, а след това се свързват с нея от кол център и я приканват да си открие акаунт, с който да търгува с криптовалута или акции на известни компании, под предлог - висока възвръщаемост. Жертвата вкарва първоначално малко пари. Вижда, виртуално, че те се умножават бързо и получава обаждане от персоналния му брокер, че има информация, че цената на този вид акции или криптовалута ще се умножи в близките дни и го измамват да изпрати пари - дават му банкови сметки в различни държави, контролирани от финансови мулета или криптопортфейли", разказа Владимир Димитров.

Той отбеляза, че тази измама е свързана най-вече с дейността на колцентрове, които са в държави като България, Косово, Северна Македония, Молдова, Румъния и Казахстан.

"Почти ежедневен проблем за нас са измамите при продажби в интернет платформи на стоки втора употреба", коментира още Владимир Димитров. Той разясни, че при тази схема жертвата получава през приложение на телефона съобщение, в което му се предлага бърз и сигурен метод да получи парите за съответната стока, а куриер ще дойде да я вземе на място. След това му се изпраща фишинг-страница, където да си въведе данните от банковата карта.

Като други основни проблеми, по които работи дирекция "Киберпрестъпления" на ГДБОП, Димитров отчете нарушаването на авторски и сходни права, както и банковия фишинг.