"Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерски групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние". Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.

Началото на хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция на прокуратурата по повод хакерската атака отпреди няколко часа.

Той каза, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и дали някой просто си играе, което е малко вероятно. Сарафов добави, че хакерската атака е срещу държавността.

С помощта на специализиран софтуер атаката е проследена от нейния зародиш, каза Сарафов. Той изрази надежда, че по пътя на международната правна помощ ще се установят конкретните лица, които стоят зад нея. Сарафов подчерта, че хакерската атака от територията на Русия не е първата и припомни атаката срещу "Български пощи", проведена също от Русия. "Дали е инициатива на някакви лица или на държавни структури не мога да се ангажирам към този момент, защото това е въпрос и на следствена тайна", коментира Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят ДАНС, Главната дирекция "Борба с организираната престъпност", както и специално създаденото подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба. Гешев определи случая като криминално престъпление, което засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последствия не са обект на изясняване от българската прокуратура. Тук не е подложен на атака само сайта на президентството, обект на атаката е цялата българска държава като част от европейското семейство, каза Иван Гешев. Обект на атаката са множество министерства, включително МВР, МО, МП, Конституционният съд. Не знам защо са изпуснали прокуратурата, допълни Гешев, като подчерта, че го казва в рамките на шегата.

В отговор на въпрос за връзката на атаката с взривяването на Кримския мост главният прокурор каза, че не е моментът сега да се правят спекулации, да се подхожда несериозно и да се коментират несериозни данни.

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. Прокурор в СГП незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация.

Проверката е възложена на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР. След приключването ѝ материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Преди това руски хакери, нарекли себе си We are killnet, заявиха в Telegram, че ще атакуват сайтове на български институции, медии и фирми.

"За предателството на България пред Русия и доставка на оръжие за Украйна правителството на България се осъжда на мрежов крах и позор!", пише съобщението на хакерите.

Хакерската атака е била предприета и срещу сайтовете на Министерството на финансите, Външно министерство, както и на Министерски съвет, Министерството на отбраната, на здравеопазването. Пострадали са и сайтовете на летищата у нас.