Разпити на задържаните малко по-рано фенове от скандала по време на мача Англия-България текат в Първо РПУ в София. Предстои да се установи на кой да бъдат повдигнати обвинения за футболно хулиганство. Някои от задържаните по случая с расистския скандал, който пламна и зад граница след злополучния за страната ни мач, са с криминални регистрации, поясниха от МВР. 

В ефира на bTV ММА боецът Георги Валентинов проговори за първи път, след като снимката му обиколи международните медии. Лицето му бе свързано с обвинения в расизъм. Бившият годеник на плеймейтката Златка Райкова поясни, че като спортист и фен е нормално хората по скамейките да се вълнуват.

Не смята, че жестовете са били разтълкувани правилно. Освен това твърди, че нямало имитации на маймунски звуци сред публиката.

"Само да седим и да мълчим, защото не се знае как ще изкарат нашите жестове?", попита реторично Георги Валентинов. - Грешно са разбрали. Това, че феновете ръкомахат по някакъв начин, не означава, че е обидно."

Задържаните са били установени благодарение на модерни камери, поясниха още от полицията.

Георги Валентинов

Снимка: "Булфото"

В същото време се оказва, че сред зрителите на скандалния мач е бил таен агент на международна организация Fare, която се бори срещу неравенството във футбола.

Павел Климентко нарича футболната среща "най-отвратителната" в живота му. Той пояснява пред британските медии, че въпросната агитка от мача "... е известна в цял свят с фашистките си изпълнения групировка". Той твърди, че сред футболните хулигани е имало и фенове на Локомотив (Пловдив).

От УЕФА официално повдигнаха обвинения срещу България за футболно хулиганство.