Британското правителство осъди остро расистките прояви на българските фенове по време на вчерашния мач между България и Англия в София.

Англичаните спечелиха квалификацията за Евро 2020 с 6:0, но двубоят бе помрачен от расистки скандирания от трибуните през първото полувреме, заради които на два пъти срещата бе прекъсната от главния рефер от Хърватия Иван Бебек.

"Расизмът, който чухме и видяхме вчера, бе отвратителен и няма място във футбола или където и да е другаде", се казва в изявление на официалния говорител на премиера Борис Джонсън.

"Английските футболисти и мениджърите показаха забележително достойнство и премиерът ги поздравява. Играчите бяха жертва на жалки атаки. УЕФА трябва да приеме фактите. С това петно на футбола не се действа адекватно. Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат изхвърлени от футбола веднъж завинаги. Подкрепяме искането на Футболната асоциация за спешно разследване и тежки санкции. Ще пишем до УЕФА с искане това да се извърши бързо", допълни говорителят на Джонсън.

По-рано спортният министър Красен Кралев обяви, че премиерът е разпоредил правителството да преустанови отношенията си с Българския футболен съюз до подаване на оставка на председателя Борислав Михайлов.

По-рано самият Бойко Борисов написа във Фейсбук страницата си:

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз!

След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона.

Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия."