Продължава разследването на показното убийство на 44-годишния осъждан убиец Георги Христов-Тинето на столичния стадион "Георги Аспарухов". Криминалисти и психолози обаче са разединени в позициите си относно профила на стрелеца. 

Убийството бе извършено вчера около 8 часа сутринта, когато Тинето отивал на фитнес на Герена. 44-годишният мъж е прострелян в главата и издъхва моментално. Извършителят е бил с автомобил, който малко по-късно е открит опожарен на около километър от спортното съоръжение. 

"Абсолютно умишлено и подготвено деяние. Човекът е следен. Знаело се е, че по това време ще бъде тук. Напълно е възможно това деяние да е извършено от негов партньор в престъпленията, може и да е от негова жертва или близък на жертва", смята криминалистът Иван Савов. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че са изстреляни 6-7 куршума, но само един от тях е засегнал жертвата.

Според Савов стрелецът не е бил добре подготвен, което изключва версията за поръчково убийство.

"Ако беше някой професионалист, със сигурност нямаше да има толкова изстрели. По-скоро деянието е извършено с нотка на злоба и лично отношение. Това че лицето на убития е било покрито с чанта говори, че може би самият извършител се е отвратил от това, което е направил. Няма нищо неясно от гледна точка на мотивите. Този човек, въпреки че е излязъл от затвора, най-вероятно не се е занимавал с благотворителна дейност", коментира криминалистът.

По думите му мястото на убийството е подходящо, защото съвсем наблизо се намира оградата на комплекса и шосето, на което човек спокойно може да паркира автомобил, с който да избяга.

"Особено в ранните часове, когато няма и хора, които могат да заподозрат каквoто и да било", отбеляза Иван Савов.

Криминалистът посочи, че камерите в района снимат от висок ракурс - те са панорамни и обхващат цялата територия. Охранителната система била рехава, но това не изключвало възможността стрелецът да е заснет.

Топ криминалистът Ботьо Ботев, който през 2002 г. разследва грабежа и убийството край Харманли, извършени от Георги Христов и още двама души, пък коментира пред bTV, че подпалването на колата, с която са се придвижвали извършителите на показното убийство, не е добър признак.

"Оставянето на такава улика винаги дава насока, по която може да се работи, каза Ботев. 

Според него все още е рано за версии за показното покушение, защото тези се създават, след като се съберат достатъчно данни. По думите му не трябва да се разгласяват версиите, защото това може да насочи извършителите накъде върви разследването и да попречи на разследващите.

Криминалният психолог проф. Калин Гайдаров обаче счита, че разстрелът на Георги Христов е дело на професионалисти.

"Нещата са били добре организирани, всичко е преценено и премислено. Хората, които са извършили това убийство, със сигурност са професионалисти в тази област", заяви професорът.

Според него жертвата е била проучвана и най-вероятно става въпрос за разчистване на сметки. "Организираната престъпност в България действа по един и същ начин.

Техните взаимоотношения са специфични, изградени върху други правила. Действано е решително, очевидно човекът е бил готов да извърши това престъпление със съответната подготовка", каза още Гайдаров.

Психологът смята, че всичко това най-вероятно ще усложни и забави хода на предстоящото разследване.

"Със сигурност ще има затруднения, защото тези хора неслучайно са професионалисти. Те разсъждават и търсят начини да прикрият или да създадат фалшиви следи", допълни Калин Гайдаров.