Заподозрените за убийството на българския граничен полицай край Елхово са били край границата, за да крадат селскостопански животни, обяви на брифинг след среща между българските и турските власти шефът на Окръжната прокуратура в Ямбол Дойчин Дойчев.

От турската страна получихме данни, че не става дума за престъпление, свързано с нелегалната емиграция или ли пък с организиран характер. Касае се за криминално престъпление - става дума за кражба на селскостопански животни в пограничната зона, посочи Дойчев. Тази теза ще бъде използвана и в нашето разследване, допълни прокурорът.

По негови думи от наша страна е извършено всичко възможно. Едното е била балистичната експертиза, която е установила, че убийството е извършено с ловно оръжие 12-ти калибър, а сачмите са били за едър дивеч.  Обменените с турските колеги данни засега съвпадат, обобщи Дойчев.

Окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев и главният секретар на МВР Петър Тодоров бяха днес на координационна среща с турските власти на ГКПП "Капитан Андреево" по повод разследването на убийството на българският граничен полицай Петър Бъчваров до елховското село Голям Дервент на 7 ноември миналата година. Българските и турски власти са обменили информация, за да може разследването да приключи в най-кратки срокове. То е в напреднала фаза, да не кажа, че е пред приключване, обясни още Дойчев.

За убийството бяха задържани двама турски граждани - Енгин Е. (на 24 години) и М. Е. (на 28 г.), които са братя. По-късно единият от тях беше освободен под съдебен контрол.

На въпрос за евентуалната екстрадиция на съпричастните към престъплението братя, Дойчев отговори, че това е хипотеза и правна възможност, която на този етап преди края на разследването не е била обсъждана, включително и на днешната среща.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че има предложение за 1260 допълнителни щата за гранични полицаи, което може да стане с решение на парламента. В момента на обучение са около 150 гранични полицаи, а по отношение на носенето на дългоцевно оръжие от защитниците на границата са извършени занятия и продължават да се правят, но то ще се използва при нужда.