Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок е поканена на среща в Министерството на външните работи заради трагичния инцидент на българо-турската граница, при който снощи бе застрелян 30-годишния граничен полицай от Елхово Петър Бъчваров. Това съобщи пред журналисти министърът на външните работи Николай Милков, малко след като президентът Румен Радев коментира, че очаква МВнР да привика дипломат №1 на Анкара за обяснение и искане за съвместно разследване.

"В момента се полагат усилия за изясняване на това какво се е случило. Междувременно обаче заместник-министърът на външните работи Коджабашев е поканил на среща посланика на Република Турция в София, по време на която ние ще потърсим съдействие на турската страна по случая, ще изразим безпокойство от това, което се случва от двете страни на границата. И ако трябва ще предложим съдействие за общи действия по изясняване на случилото се", добави министър Милков. 

Той изказа искрени съболезнования към семейството на загиналия служител на МВР и да пое ангажимент да информира обществеността за цялата информация, която България ще получи от турската държава.

Около 20.30 часа снощи в района на 242 пирамида до елховското село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерство на отбраната вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този момент от турска територия по тях е открита стрелба. Сержант Бъчваров е убит още с първия изстрел в главата, а военнослужещият успява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня. Групата мигранти се изтегля навътре в турска територия. 

Прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция, написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в "Туитър". Той изказа съболезнования на близките и колегите на загиналия служител на Гранична полици.

"Тъжен професионален празник за МВР - съболезнования към близките и колегите на загиналия служител на Гранична полиция! Прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция", написа обвинител №1.

Същевременно говорителката му Сийка Милева съобщи, че прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни действия на турска територия. По думите й, вече се провеждат разпити на свидетели, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип със загиналия полицай в трагичната нощ.

Досъдебното производство е образувано с първото действие по разследването - оглед на местопроизшествие, за убийство на полицейски орган при изпълнение на служебните му задължения. Разследването се води под ръководството на Окръжната прокуратура в Ямбол и ще бъде възложено на екип от следователи от града, допълни говорителят на главния прокурор.

Заради нестихващия мигрантски натиск за последните два месеца това е трети загинал служител на МВР и, когато говорим за ръст на престъпността, визираме точно тези случаи. Това, което обаче не се случва, е единният и категоричен отговор на самата държава. Няма го. И това поражда оправданите страхове на хората, засилва усещането за несигурност и липса на държава, коментира Милева, цитирана от БТА.

Според нея на първо място е нужна по-добра законова база, включително за по-тежки санкции срещу нелегалната миграция. Нужно е да се обезпечат органите на реда, които са там на границата, за да се гарантират техните живот и здраве. Това се опитва да прави и българската прокуратурата, но, за да го постигнем, е необходимо съдействието и на останалите институции, допълни тя.

Какво още трябва да се случи, за да разберем това - престъпниците са обявили война на държавата и отговорност на всички нас, като представители на институциите, е да отвърнем с цялата строгост на закона, коментира Милева.

Днес на големия християнски празник, посветен на Св. Архангел Михаил, българските полицаи отбелязват професионалния си празник. Този празник бе помрачен от смъртта на техен колега. Млад български граничен полицай, който с цената на своя живот е защитавал българската граница, посочи говорителят на главния прокурор.

Милева е в Букурещ, където се открива Третият форум на Балканските главния прокурори.

Тук сме с колегите си от всички балкански държави, включително на място са и турските ни колеги, с които поддържаме постоянен неформален контакт с цел бързина на действията, които трябва да се извършват на територията на Турция във връзка с този случай. Темата за противодействието на нелегалната миграция отново ще е във фокуса на вниманието по време на форума, както е било и преди. Различното сега е, че наистина натискът и агресията на престъпниците достигна недопустими нива, каза още Сийка Милева.