Съдебните разноски на "Топлофикация София" ЕАД за дела срещу длъжници на дружеството не са включени в цената на парното и топлата вода. Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти по повод твърдението на омбудсмана Мая Манолова, че сумите за съдебните дела се плащат от потребителите.

"Не ги отчитаме. Категорично! Никакви съдебни разноски не се отчитат в нашите решения", каза Иван Иванов.

Битката на омбудсмана за такса "юрисконсулт" започна през 2015 година и завърши с решение на съда да се сложи таван на таксите. Но все пак такси има, ако "Топлофикация" поиска. Преди ден Манолова настоя за пълна проверка колко са били делата, каква е общата стойност на таксите и за какво са използвани парите. Тя съобщи как сметка за парно от 13 лева скача с 950 лева след начислена такса "Юрисконсулт" при заведено дело от "Топлофикация - София". 

"Огромни пари, които се събират на гърба на столичани, не за подадена топлоенергия или топла вода, това са паразитни разноски", заяви омбудсманът.

Според официалната информация на "Топлофикация-София", само през 2015 година столичното парно е завело дела на обща стойност малко над 30 млн. лв. Начислените такси "Юрисконсулт" в полза на Топлофикация за сметка на потребителите са за над 4 милиона лева. За да няма напрежение, от Столичното парно обещаха да променят начина на работа и да сложат край на делата за малки сметки. Приоритетно ще се съдят само хора, които дължат над минималната работна заплата или 560 лева.