Четирима души са задържани след като фенове на "Левски" нападнаха палатковия лагер пред Паметника на съветската армия, счупиха плочата на монумента и замеряха с димки хората в протестния лагер късно снощи.

Атаката е станала около час след победата на "сините" над израелския "Апоел" (Беер Шева) с 2:1.  Агитката издигнала транспарант с надпис "Демонтаж", счупили плочата с надписа на монумента и написали със спрей "Искаме български паметник", предаде "24 часа"

Сигналът до полицията е подаден в 23,45 ч., съобщиха от МВР. Незабавно са насочени екипи на полицията за изясняване на ситуацията. На място е установена жена, пострадала след напръскване със спрей, чиято дамска чанта била открадната, констатирани са и щети по монумента.

Вижте снимки >>

В резултат на предприетите бързи полицейски действия са задържани четирима мъже, привърженици на столичен футболен отбор - на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които криминално проявен. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства продължава.

"Дойдоха около 20-30 човека от агитката на 'Левски", повечето с маски, извадиха спрейове, боксове, чук, с който започнаха да чупят надписа, започнаха да хвърлят запалителни елементи - димки, факли по нас... и аз не разбрах точно. Всичко стана за минута- две. Успях да снимам само края", разказа във фейсбук Геновева Кръстева и показа видео от атаката.

В клипа се вижда и полиция.

Снимка: БТА

След атаката на място бяха и политици като Мая Манолова и бившия вътрешен министър Румен Петков.

Снимка: БТА

От десетина дни пред паметника има палатков лагер, в който привърженици на "Левицата" и "Възраждане" пазят монумента да не бъде демонтиран. Областният управител на София Вяра Тодева заяви, че е изготвен е план за безопасност на Паметника на Съветската армия, а преместването на скулптурните фигури и барелефи на монумента ще стане по възможно най-ускорения законов път.

Снимка: БТА

"Докато го има там този монумент, ще има разделение. Това е като болен зъб, който докато не го извадите, ще продължава да трови организма", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков снощният инцидент пред NOVA.

Относно преместването на Паметника Трайков отбеляза, че упреци има от двете гледни точки - "За" и "Против" преместването на монумента.

"Той си има собственик и това е държавата, в лицето на областния управител. Това, което се случва в момента е, че след като изпратих предписание да бъде заграден със строителна ограда, поради лошото му състояние и за първи път откакто съм кмет, виждам областен управител да предприеме нещо реално", добави кметът.

Областната администрация на област София излезе също с позиция, в която осъди вандалския акт по унищожаването на елементи от Паметника на Съветската армия и предизвиканите около него безредици от предишната вечер.

"Очакваме извършителите да понесат съответната наказателна и материална отговорност. Заявяваме, че предвиденото преместване на скулптурните елементи и барелефи може да се извърши само по законов път по предприетата за това ускорена процедура", посочва още а областния управител Вяра Тодева.

През февруари тази година плочата на паметника също беше счупена. Инцидентът тогава се случи в навечерието на годишнината от руската инвазия в Украйна - на 23 февруари. Последствие плочата бе възстановена от БСП-София, което предизвика полемика за това, че са я възстановили без официално разрешение.