Преследването с 9 патрулки в Стара Загора е озадачаващо, коментираха експерти пред bTV по повод смъртта на 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев, който почина след гонка с полицията на 30 декември.

Министерството на вътрешните работи започна две проверки по случая, а прокуратурата разследва полицаите за причинена смърт чрез асфиксия.

"Прекалено неясни са кадрите. Какво се е случило - ще изясни разследването. Има няколко странни момента в цялата история. Сигналът е приет от тел. 112 с ясната идея, че той е подаден от непълнолетен. Сигнал от непълнолетен трябва да се приема с известна доза относителност. Това са деца. Човек с нож - това е странен сигнал. Дали наистина има нож? После има свидетели и такъв нож не се появява. Никой не го е показал досега", коментира доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

"Този човек е известен. Той няма как да се скрие. Полицията го е спряла на бензиностанцията. Той тръгва с автомобила си. Полицията предприема гонка. Защо? Той е известен. Те знаят кой е. За мен е странна цялата история. Полицията правилно е реагирала на сигнала, но децата понякога могат да преувеличават", добави той.

Иванов обясни, че деветте полицейски автомобила, участвали в гонката, са били всички патрулиращи тази вече в областния град.

"Реакцията на полицията е прекалено силна. Дори и да е имал нож, а той не е имал", посочи Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи. Той е провел среща с дъщерите на починалия и уточни, че е ангажиран със случая.

"Дори и да е имал - двама души са били достатъчни да го неутрализират. Това преследване с 9 патрулки е озадачаващо. Ясно се вижда как той се опитва да заобиколи полицейската кола, идваща към него. Полицейският автомобил го удря. Гледайки след това полицаите как са до неговия автомобил, всичко това, което правят, е необяснимо. Действията не са такива, каквито би трябвало да бъдат", коментира Йорданов.

Мъжът е взимал лекарства, но Йорданов посочи, че това не може да е причина той да бъде убит.

"Отказът да се изпълни полицейско нареждане е нарушение. В такива случаи този човек трябва да бъде установен. В закона е записано, че при неутрализирането на този човек, когато се ползва физическа сила, тя трябва да бъде употребена, така че да се пази животът и здравето на лицето. Имам големи притеснения. Този случай много наподобява този с Ангел Димитров от 2005 година. Наказателното производство продължи близо 16 години с 10 различни съдебни акта, включително и такъв от Европейския съд по правата на човека. Тогава също ставаше въпрос за причиняване на смърт при задържане от полицията в резултат на асфиксия, каквато и сега е водещата версия на прокуратурата", допълни адвокат Людмил Рангелов.

"Всъщност сега прокуратурата не проверява действията на полицията, а причините за смъртта на този гражданин", уточни той.

"Физическа сила при ареста е допустима, но тя се свежда до това на лицето да бъдат поставени белезници. Оттам нататък той е обезопасен. Всичко друго е свръхактивност", подчерта Рангелов.

Дъщерите категорично заявиха, че не искат старозагорски лекари да работят по случая. Разследването се извършва от следовател от Националната следствена служба, но наблюдаващите прокурор са от Стара Загора.