Окръжна прокуратура - Стара Загора извършва проверка за действията на полицейските служители при случая от 30 декември вечерта, когато 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев почина след гонка с полицията, съобщиха от Прокуратурата.„

На 31 декември 2023 г. в Окръжна прокуратура-Стара Загора е образувано досъдебно производство във връзка с получен сигнал за това, че на 30 декември 2023 г., вечерта, в гр. Стара Загора, след неподчинение на полицейско разпореждане и преследване с патрулни полицейски автомобили, е възникнало пътнотранспортно произшествие. Установено е, че преследваният шофьор, е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

След като случаят е докладван на дежурен прокурор от ОП-Стара Загора незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на Пламен Пенев, която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина в Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия.

Този термин от съдебна медицина означава, че на практика мъжът може да е починал, вследствие на задушаване поради прилагане на механични фактори, външна сила.

След като случаят е докладван на дежурен прокурор от Окръжна прокуратура-Стара Загора, незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина, съобщават от държавното обвинение.

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители, посочват от държавното обвинение.

Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура-Стара Загора ръководи извършваните процесуални действия. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба в София. В случай, че бъдат събрани достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни.

По-рано днес министър Калин Стоянов назначи проверка на фактите около случая.