"Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи. Аз не участвам в този филм или сериал" - така служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира пред NOVA изнесените вчера от прокуратурата данни за открит списък на имена на магистрати, които са обект на заплаха. 

Според твърденията на прокуратурата въпросният списък е открит при претърсване на имоти на обвиняеми за участие в престъпна група, уличена в множество престъпления. От откритите записи на разговори се разбира, че се събират пари за отстраняването на висш полицейски служител, както и че има неограничен финансов ресурс за отстраняване на Иван Гешев. 

"Главният прокурор има инструментите да събере необходимите доказателства и да ги представи, има средства да защити и себе си, и правовия ред и магистратите, той не може да бъде жертва", категоричен е вътрешният министър, според когото по темата "се драматизира излишно".

"Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискано съдействието на полицията. Това не е наша разработка и не мога да коментирам, защото не мога да преценя дали това, което се изнесе вчера, е абсолютно коректно. Не съм участник в този филм или сериал. Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има създадена такъв тип организация", коментира още Демерджиев.

"Представете си как аз като вътрешен министър идвам и ви разказвам колко съм заплашен. Това няма да се случи. Ако имам данни, ще работя с тях", повтори министърът.

Поопитан по-конкретно за изнесените данни, като твърдението, че за отстраняването на шеф на отдел "Убийства" Михаил Наумов се давали 400 хиляди лева, Демерджиев припомни, че независимо откъде идват такава информация, тя се проверява изключително внимателно от "Вътрешна сигурност", както в момента се проверява и настоящата.

От изнесената от прокуратурата информация се подразбира също, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил предупреден, че ще излезе в списък "Магнитски" 3, ако не подкрепи механизма за контрол над главния прокурор. Попитан за това, Демерджиев реагира с усмивка: "Искате да ме вкарате във филма, в който ви казах, че не участвам. Това е изцяло в прерогативите на ДАНС. Назад във времето самият Борисов беше ту за, ту против тези текстове и аз загубих връзка каква е позицията му".

Относно опасенията на Гешев, че текстовете за контрол над главния прокурор се приемат под натиск, Демерджиев обясни: "Не, те не трябва да се приемат под натиск. Те са вкарани в Плана за възстановяване и устойчивост, поет е ясен ангажимент от българската държава, не под натиска на когото и да било. Много ясно са казали в Европа, че условието е ние да направим стъпки, в това число и присъединяването ни към Шенген, свързани с приемането на тези текстове. Не мога да разбера вече няколко месечната съпротива тези текстове да бъдат приети. Естествено е, че всеки трябва да бъде контролиран и главният прокурор не прави и не може да прави изключение в една правова държава. Тези текстове започнаха да се пишат в правосъдното министерство, там са и дописани, в тясно взаимодействие с експертите от ЕК и с никой друг". 

Попитан за споменатия в разпечатките вчера Красимир Каменов с прякор Къро, Демерджиев каза: "Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно и активно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент", каза Демерджиев. На въпрос дали Къро има връзка с "частната граница" и "Капитан Андреево", Демерджиев каза, че има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други от криминалния контингент. 

"В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Но когато говорим за престъпната им дейност, не говорим за същинска такава, а за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят хора от контингента", обясни Демерджиев. 

Той е категоричен, че ако се говори за завладяна държава, МВР не е част от нея. "МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за събират информация и да дискредитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителни актове в съда. Това е стъпката, която трябва да се предприеме", повтори отново силовият министър.