Имената на заплашвани магистрати и съдебни служители били открити в списък на обвиняем за участие в престъпна група, който бил озаглавен "Вредители за уволнение". Това стана ясно по време на пресконференция на представители на прокуратурата относно обявената от НСлС информация, че служители на държавното обвинение са били обект на заплаха.

Мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, да ги наречем най-общо - известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите, срещу държавата, в противоречие с интереса на хората. Това го казват доказателствата по делото, които ще видите, заяви главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в сградата на националното следствие.

Той добави, че като главен прокурор няма да позволи да се засягат интересите и сигурността на хората, и на магистрати, съдебни служители, от организираната престъпност - те да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск, върху вътрешното им убеждение.

"Няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани, да и им се оказва натиск, още повече върху дами и майки", подчерта главният прокурор.

"Смея да твърдя, че Софийска градска прокуратура към момента не е оказвано влияние на следовател и прокурор по отношение водене на дела и вътрешно убеждение. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме действия за откриване на обективната истина. И ако има доказателства - за предаване на лицата на съд", каза от своя страна ръководителят на СГП Илияна Кирилова.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември след получен секретен доклад от службите за сигурност. Води се от Софийската градска прокуратура. То е образувано за организирана престъпна група с цел получаване на доходи от изпиране на пари и данъчни престъпления. Предстои преценка за отделяне на материалите за престъпна група за търговия с влияние и наркотици, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БТА.

Обвиняеми са двама души. На единия е наложена мярка "подписка", като той е напуснал страната. Вторият е задържан в ареста. Те са обвинени за държане на наркотици с цел разпространение, единият има обвинение за изнудване.

По време на презентацията на прокуратурата беше показан списък, на който пише "Вредители за уволнение" - с имена на магистрати. Бяха представени и 20 аудиозаписа на разговори между петима души.

На събитието присъстваха ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Главната дирекция "Национална полиция" Атанас Илков, отбелязва БТА.