Като част от ЕС и НАТО България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Това сочи доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" за миналата година.

Не се отчита промяна в основните цели на чуждата разузнавателната активност, които са свързани със създаване и разширяване на позиции за влияние и въздействие в държавни, военни, научни, културни, образователни и религиозни институции, в медиите, неправителствения сектор и др., както и с действия, насочени към придобиване на национална или чуждестранна класифицирана информация, или на други чувствителни данни от различен характер. Изпълнявайки националните приоритети на собствените правителства, чуждите специални служби продължават да са ангажирани и с действия по износ към България на специфични за съответната държава вътрешни проблеми.

ДАНС посочва, че е била пресечена дейността на група българи, развивали шпионска дейност в полза Русия, както и на руски граждани, свързани с руските специални служби.

През 2021 г. основна терористична заплаха в световен мащаб остават сунитските джихадистки организации, които развиват активна дейност в Близкия изток, Централна Азия (Афганистан), Централна и Западна Африка. Запазва се водещата роля на джихадистките групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Нов момент през 2021 г. е поемането на властта от Движение "Талибан" в Афганистан, което води до вътрешно разселване и нарастване на миграционните потоци.

В доклада се отчита трикратно нарастване на миграционният натиск към България в сравнение с година по-рано.

От ДАНС отчитат, че през миналата година не са получавани данни за подготовка на терористична атака на наша територия или срещу интересите ни извън пределите на страната, както и за оказване на логистична подкрепа на бойци терористи за подготовка на нападение. Въпреки това съществуващата потенциална заплаха от терористичната дейност у нас произтича от възможно преминаване и/или установяване у нас на свързани с терористични структури лица, проникващи чрез мигрантските потоци. Не може да се изключи вероятността такива лица да се установят трайно в страната, с цел набиране на последователи, подготовка на нападение и разпространение на джихадистка пропаганда. Рисков фактор представляват опитите за разпространение на нетрадиционни форми на ислям, които могат да доведат до радикализация на отделни лица и въвличане в терористична дейност в страната или чужбина. Заплаха за националната сигурност може да възникне и от временно пребиваващи у нас чужди граждани или българи, прекарали известно време зад граница и осъществили контакт с радикализирани лица. Остава и рискът при атентати в други страни да бъдат увредени животът и здравето на намиращи се там по различни поводи български граждани.

Докладът за дейността на ДАНС вече е одобрен от правителството и качен на сайта на Министерският съвет.