Окръжната прокуратура в Бургас внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение "временно задържане под стража" спрямо 41-годишния англичанин, представящ се с 53 различни самоличности, който бе задържан при проведена специализирана полицейска операция.

Той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена на 21 февруари т.г. от Магистратски съд в Лийдс. Престъплението, за което Оуен У. се издирва в страната си е заговор за извършване на грабеж (между 04.09.2015 г. и 27.09.2015 г.), което според британския криминален закон се наказва с доживотно лишаване от свобода.

В Европейската заповед за арест е посочено, че престъплението е извършено между 04.09.2015 г. и 27.09.2015 г. в търговски авто-сервиз в Лийдс. Сочи се, че собственикът на търговския обект е бил ранен с мачете, а по време на грабежа е използван и зареден револвер.

Самият грабеж е извършен от други 4 лица, а според британските власти Оуен У. го е планирал и е осигурил превозно средство за спомагане на грабежа, от който са отнети части за автомобил, възлизащи на 140 000 британски паунда.

Очаква се Окръжният съд в Бургас да насрочи начален час на заседанието си, което ще бъде проведено днес.