У нас нямаше разбити фабрики за нелегални цигари от 2012 г. насам, изтъкна наблюдателят от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по bTV.

Има подозрения, че голям български производител е подал сигнала срещу последната разбита фабрика за нелегални цигари. Има и твърдения, че той е подаден от холандски и английски служби, отбеляза Безлов.

По повод разбитата международна група за трафик на наркотици, която е пренасяла кокаин с мулета, Безлов коментира, че наркотикът е бил предназначен за България и Унгария. Много малко се знае за тази конкретна група, каза той.

По думите му за мулета на дрога обикновено се използват "внятни" хора, които могат да бъдат обучени и вербувани да свършат тази работа.

Гълтачите гълтат около кило кокаин, което представете си какво усилие е. Имаше един-два случая на починали от разтваряне на кокаина в стомаха, припомни Безлов. Той уточни, че новите технологии позволяват да се поглъщат специални латексови капсули от 10-12 грама, като в някои дори има алуминиево фолио, което да заблуди рентгеновите апарати на летищата.