През второто тримесечие на 2018 година контрабандата на цигари пада до 4,7 на сто от пазара, показват данни от проучване на продажбите на цигари чрез събиране и анализ на празни кутии. Това е най-ниското измервано досега ниво на контрабандни цигари у нас.

Данните бяха съобщени от инициатива "Срещу незаконната търговия" пред премиера Бойко Борисов, министри, депутати и експерти и главния прокурор Сотир Цацаров. На представянето присъстваше и главният прокурор на Бавария Рейнард Рьотле (на снимката с Борисов).

През първото тримесечие на 2018-а делът на контрабандните цигари на пазара е 5,8 на сто. В края на 2017 г. той е бил 6,6 на сто, а година по-рано - 7 процента, сочат данните на организацията. През 2010 година контрабандните цигари са заемали 34,5 на сто от пазара.

България има най-ниски нива на употреба на контрабандни цигари в сравнение с други страни от Европейския съюз, става ясно от проучването.

Според данните, дори в градове, в които преди е имало високо ниво на разпространение на контрабандни цигари, днес се отчитат изключително ниски нива.

Градовете, в които се отчитат най-високи нива на контрабандни цигари, са: Хасково - 15,3%, Велико Търново - 13,3%, Плевен - 10,7% и Перник 10%. Отчита се значителен спад в разпространението на незаконно разпространяваните цигари в Свиленград, който досега винаги е бил водещ и е достигал нива до 44%.

Докарват работници от Молдова, от Украйна, за 2 седмици те не излизат - вътре им е оборудвано, там спят, спортуват. Работят много конспиративно и после ги връщат, а други хора ги разпространяват, обясни Бойко Борисов във връзка със схемата на действие във фабриките за нелегални цигари.

Само от 2016 година са разбити 16 фабрики в Европа по международния обмен и сътрудничество. Много фабрики следим над година и половина, каза още той. По същия начин - много тихо и внимателно, без публичност и много шум, прокуратурата и службите работят срещу незаконното производство и търговия с алкохол, горива, месо и захар. Доказателствата се събират много професионално. От самото начало прокурорът е вътре в разследването, за да могат да се съберат доказателства, които да издържат в съда. Тактиката дава много добър резултат, заяви Борисов.

Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда като се вкарат в бюджета, подчерта премиерът. За да се случи това трябва да има задължително митничар, граничар, полицай, БОП-аджия, прокурор, съдия и, разбира се, политически чадър, коментира той.

Всички подобни фабрики нанасят щета на бюджета, а сега стотиците милиони и милиарди, които са събрани, са факт, изтъкна министър-председателят.

Прокурор Рьотле приветства постигнатите успехи в борбата с контрабандата и изрази надежда една част от конфискуваните средства, "една мъничка част", да бъде и в полза на прокуратурата и полицията.

Сега отивам на Европейски съвет и там е хубаво да се отчете, че сме на първо място в Европа по ниското ниво на контрабандата и по брой заловени и осъдени трафиканти на хора, каза още Борисов. (Срещата на евролидерите е в Залцбург днес и утре и водещата й тема е миграцията.) Контрабандата ощетява фиска на всяка страна, а нелегалната имиграция е огромен проблем за цяла Европа, обобщи премиерът.