С белезници бе изведен кметът на Божурище Георги Димов, след като спецпрокуратурата влезе в сградата на общината. 

 "Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в гр. Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължания с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери", поясняват от държавното обвинение по повод задържането на Димов. 

"Това е един пореден оплетен кръг от зависимости. Краде се много и се краде нагло. Затова сме в това положение", коментира случая  заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той поясни, че разследващите работят по един случай, за който са събрани доказателства. Сигналът бил подаден от председателя на Общинския съвет.

"Става дума за четири поземлени имота, които са частна общинска собственост, а в миналото са били държавни. Има манипулирани търгове, на които 80 декара земя са продадени за 150 000-160 000 лева. Реалната им цена към момента е 40-50 евро на кв.м. Купувачите са четирима. Сред тях са три търговски дружества, на едно от които преди време пълномощник е бил бащата на кмета. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Националната следствена служба.

По първоначални сметки общината е ощетена с около 8 млн. лева. Фирмата оценител на земите вече стана известна с ниските цени, на които беше определила земята под "Царските конюшни" в центъра на София.

Около 13 ч. с белезници освен Димов, заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова. Те са задържани за срок от 24 часа заради извършено длъжностно престъпление. Прокуратурата ще преценява дали да иска постоянния им арест.

Задържаният Георги Димов коментира докато го отвеждаха, че е натопен от опозицията, която иска да го отстрани от поста, защото е успешен в 4-годишния си мандат. Той подчерта, че очаква да стане ясно на всички, че е невинен, за да се залавя отново за работа.