Висш магистрат е купил общинска земя на безценица, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод акцията в Божурище. Той поясни, че 80 дка частна общинска собственост са продадени от общината за общо 150 000-160 000 лева при реална стойност 8 милиона лева. Продажната цена е 2,16 лв. на кв. м, а реалната - 50 евро на кв. м.

Пред журналисти Гешев, че сигналът е подаден от председателя на общинския съвет на община Божурище, предаде Канал 3.

"Това е досъдебно производство под надзора на специализираната прокуратура, разследват следователи към следствения отдел на спецпрокуратурата, имаме съдействие на КПКОНПИ", изтъкна зам.-главният прокурор.

"Занимаваме се само с един случай, с такива доказателства разполагаме. За 4 имота частна общинска собственост, които са били предоставени от държавата, с манипулирани търгове са продадени 80 декара за 150 000-160 000 лева, докато пазарната цена е далеч по-висока", разкри Гешев. Той поясни, че с по-голяма точност ще знае сумите след експертиза. 

Имотите са на територията на община Божурище и Гурмазово. Купувачите са 4. Сред тях са 3 търговски дружества. За едното от тях е ясно, че бащата на кмета е бил пълномощник в един момент и има определени връзки с местната администрация.

Четвъртият купувач е интересен - следовател от националната следствена служба, висш магистрат, подчерта Гешев.

"Не мога да кажа колко декара си е купил специално следователят, но всичко ще бъде проверено напълно, независимо дали става дума за колега или за фирма, която нищо не ти говори.  Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, вероятно в следващите часове, както се развиват нещата, ще бъдат задържани по закона за МВР за 24 часа кметът, заместник кметът и още едно длъжностно лице от общината. Работи се по престъпления по служба, вкл. и документно престъпление", изтъкна Иван Гешев, като уточни, че евентуалните присъди може да са до 5 г. или над 5 г. лишаване от свобода. Той разкри, че по случая се работи от няколко месеца.

"Пак ще се върна и ще повторя - кметовете, независимо от коя политическа сила са, явно не слушат, въпреки проведените разследвания по места. Но става дума и за наглост, макар това да не е юридически термин. За трети път казвам: тези кметове не осъзнават, че местните органи - прокуратура, полиция, съд, нямат отношение, ако се констатира престъпление", припомни Иван Гешев. На въпрос дали провеждането на акцията точно в този момент не е свързана с неделните евроизбори, зам.-главният прокурор поясни: "Има определена поредност и планове за определени разследвания. Провеждаме ги и преди, и след избори".