Откриха 25-годишният пастир, който ангажира 5 екипа спасители с фалшив сигнал за бедстващи мъж и жена в района на връх Ботев. Той е арестуван снощи.

Снощи около 19 часа е бил намерен в Балкана, неговият работодател е завел полицаите към мястото, където пасе животните. Мъжът не е обяснил защо е подал фалшивия сигнал. Той бил нает на работа като пастир на стадо и живеел в дървена къща в местността "Дюсчал" в Стара планина в землището на град Карлово. Именно от там с предплатена сим карта на 3 септември е било направено и злонамереното обаждане. В него пастирът се представил с друго име и съобщил, че заедно със съпругата му, която била със счупен крак, се намирали в скалиста местност между хижа "Равнец" и връх Ботев. Твърдял, че се били изгубили и бедствали, което не отговаряло на истината.

След тридневна акция на повече от 30 спасители, които в тежки метеоролигмени условия търсиха мними бедстващи, полицията установи, че сигналът е неверен и предприе издирване на подателя. Оказало се, че 45-годишна жена с име, отговарящо на посоченото, живее в Ямбол. Тя обяснила, че си е вкъщи и не е загубена. Справка с мобилните оператори показала, че сим картата, от която е подаден фалшивият сигнал, се ползва от пастира от Карлово.

След обаждането телефонът му бил изключен и полицията го издирваше, за да го привлече към наказателна отговорност.

Обвиняемият, който има и предишни присъди, е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор и предстои да му бъде поискан постоянен арест.

За подобни престъпления законът предвижда 2 години затвор.