25-годишен пастир от Карлово е подал фалшив сигнал на тел. 112 за мъжа и пострадалата жена, които ПСС и спасители издирваха три дни в Стара планина. Имаше информация, че жената е с травма на крака.

В момента мъжът се издирва, за да бъде задържан, съобщиха от полицията в Карлово. През последните 3 дни органите на реда извършиха редица оперативно-издирвателни действия.

В ранния следобед на 3 септември (неделя) през тел. 112 в Централата на ПСС постъпва сигнал, че туристка със счупен крак и нейният придружител се намират на пътека към заслон Ботев. Сигналът е подаден от друг турист, тъй като в района на инцидента няма обхват на мобилните телефони, се казва в съобщението на ПСС. Веднага е сформиран екип от отрядите в Калофер и Карлово, но до падането на нощта от пострадалата няма и следа.

На следващия ден планинските спасители отново са на терен, като се правят опити да се свържат с мобилния телефон на мъжа, но той не е в обхват и няма как да бъде локализиран. Установена е връзка с всички хижи и заслони в района, които са уведомени за протичането на акцията.

Направен е опит да се пусне дрон с термокамера, но лошите метеорологични условия не позволяват това да се случи.

Към 5 септември, последно, въпреки гъстата мъгла в района, на терен са 15 планински спасители от Карлово, Калофер, Пловдив, Сопот и Троян.

Информацията, с която разполага ПСС е много оскъдна и, въпреки съдействието на полицията, ПБЗН и мобилните оператори, все още няма никаква следа, твърдят спасителите.

В момента работата по издирването е преустановена до изясняване на случая.