Бруталните убийства на жени в България през 2018 г. са четири пъти повече от тези през 2017 г. Това сочи черната статистика на МВР. От началото на годината до днес 32 жени изгубиха живота си от ръката на настоящ или бивш съпруг и приятел, брат или син. 

На всеки две седмици една българка издъхва от насилствена смърт, а всяка пета жена, която е станала жертва на изнасилване, е била убита.

Според неправителствените организации държавата продължава да бори домашното насилие като "сезонен туризъм", а не с целенасочена политика. България отказа да ратифицира и Истанбулската конвенция - международният документ, който цели да изгради гръбнака на законодателство и превенция срещу насилието на жени, след като в края на юли Конституционният съд реши, че тя не отговаря на основния закон. 

В края на януари имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание, в рамките на акцията "23 причини". Dir.bg ви разказа историите им, а сега ще ви припомним и историите на жените, чиито убийства, разтърсиха страната през 2018 г.

Хубавицата Нина и "странният тип" Антон

На 13 февруари зловещ сигнал е подаден на тел. 112. В лек автомобил "Ауди ТТ", паркирано на главния път между родопското село Стойките и Пампорово, има два трупа. Телата са на 41-годишната Николина Попова и 48-годишния й приятел Антон Бояджийски от Пловдив.

Аудито, в което бяха намерени телата на Антон и Николина

Снимка: МВР

Двамата живеели заедно от няколко години в апартамент на петия етаж в блок на улица "Вук Караджич" в пловдивския район "Северен". Антон бил рок музикант, а Нина - служителка в банков клон в града под тепетата. Двамата имали по едно дете от предишни бракове. Попова била разведена, а Бояджийски бил вдовец. 

Антон Бояджийски уби Николина от ревност

Plovdiv24.bg

Във фаталния ден 48-годишният мъж тръгнал към Пампорово, където Нина била командирована от банката. Искал да изкарат заедно Деня на влюбените. 41-годишната жена обаче искала раздяла. Желание, заради което платила с живота си. Антон застрелял приятелката си с три куршума в гърдите и главата, а след това се е самоубил. Незаконният пистолет "Макаров" бе намерен в ръката на облечения в черно мъж. 

Неразделни в живота, неразделни в смъртта

В нощта на 14 срещу 15 март бебешки рев оглася с часове кооперация в пловдивския кв. "Кючук Париж". Няколко часа по-късно в отключения от майстор ключар апартамент на ул. "Димо Хаджидимов" са намерени две тела - на родителите на плачещото момиченце - 29-годишната Илиана Митева и 32-годишния Ради Енев. 

Младата жена е намерена лежаща по гръб с рана на шията и рани по ръцете. Мъжът лежал по лице, като в дясната си ръка все още държал голям кухненски нож, забит в шията му. 

Ради и Илияна били неразделни за 5 години

Facebook

Ради и Илияна били неразделни от 5 години. Младата жена завършила Природоматематическата гимназия в родния Кюстендил, а след това английска филология в Пловдив. Там срещнала и бащата на детето си. Съседи разказват, че двамата били усмихнати, възпитани и учтиви. Нищо не предполагало голямата трагедия. 

"Допусках, че нещо психическо може да се е отключило у Ради. Макар външно изобщо да не му личеше. Винаги беше учтив. "Лельо Иванке, добре ли си?", не пропускаше да ме попита и да поздрави. Илияна пък беше все усмихната, лъчезарна. Повече от 24 г. не можех да ѝ дам. Изглеждаше като фиданка", разказва съседката им Иванка Кишкилова.

Илияна и Ради бяха погребани далеч един от друг. Тя в родния Кюстендил, а той в село Свежен, където живеят родителите му Нели и Христо. За невръстната им дъщеричка се грижат родителите на убитата Илияна.

Живко уби Боряна пред очите на 8-годишния й син

На 1 май по обяд 27-годишната Боряна Иванова сее лук на нивата край харманлийското село Браница. С младата жена е и 8-годишния й син. Докато Боряна работи, на нивата се появил 33-годишният Живко. Той и младата жена живеели на семейни начала от няколко години. 

Предната вечер обаче двамата се скарали, защото Живко взел надника й и го пропил. Тя се разсърдила и не се прибрала у дома, а на другия ден младият мъж тръгнал да я търси. Намерил я на нивата. Между двамата пак избухнал скандал. Живко обаче извадил нож и започнал да нанася удари по тялото на Боряна пред очите и на други двама работници. Те се опитали да го спрат, младата жена се отскубнала и побягнала. Живко обаче заплашил другите мъже с ножа и те се отдръпнали. Тогава той догонил жертвата си и я довършил. Патоанатомите преброили над 6 рани по тялото на Боряна. Младата жена издъхнала пред очите на детето си. 

"Бях ядосан, съжалявам много", бяха единствените думи на убиеца в съда. 

Наричах я "пияна свиня", но това не значи, че не я обичах

49-годишната Десислава Стоянова от Созопол издъхна в страшни мъки в бургаската болница на 19 юни, след като два дни по-рано бе пребита жестоко от родния си брат - 55-годишния Борислав Стоянов-Хлебаря. 

На фаталния 17 юни двамата се скарали и Борислав започнал да я налага с юмруци и ритници в корема. Десислава страдала от тежка цироза на черния дроб, но въпреки това продължавала редовно да пие, за което брат й редовно й се карал. След като я ударил няколко пъти в корема, знаейки за сериозното й заболяване, Борислав не казал на лекарите, които по-късно дошли да окажат спешна помощ на жената и да я транспортират в болница. Според аутопсията 49-годишната жена била с разкъсани черен дроб и жлъчка.

"Наричах я пияна свиня, това не значи, че не я обичах. Напиваше се от 16-годишна и ставаше много агресивна. Имаше цироза, много пъти съм я връщал от онзи свят", заяви пред магистратите убиецът.

Хлебаря заяви пред съда, че не е бил сестра си

Снимка: Shutterstock/Burgas24

Според прокуратурата пък мотивът за агресията на Борислав е, че Десислава не е отворила магазина му за хранителни стоки навреме. 

Бивш пожарникар застреля любимата си и две деца

"Застреляй ме, но няма да дойда с теб". Това били последните думи по телефона на 33-годишната Венета Спасова към 52-годишния й приятел Иван Льомов. 

На следващия ден - 5 септември, бившият пожарникар от София уби 33-годишната си приятелка, 12-годишния й син Ивайло и 15-годишния й племенник Методи в къщата на родителите на Венета в Самоков. След това избяга, скри се във вила на "Щъркелово гнездо" и се застреля. 

Венета и Иван живеели заедно от 6 години в столицата. Той работел като шофьор в градския транспорт, а младата жена била готвачка. Синът на Венета от предишна връзка живеел с баба си и дядо си в Самоков, но и често ходел при майка си. 52-годишният Иван казвал, че много обича момчето, а Венета ревнувал силно и постоянно искал обяснения къде ходи и с кого се вижда. 

Венета напуснала 52-годишния Иван дни преди да бъде убита

Снимка: Facebook

Дни преди трагедията, двамата се скарали, а младата жена си събрала багажа и се прибрала при родителите си. Иван постоянно звънял по телефона и настоявал Венета да се върне при него. Когато чул категоричния й отказ, бившият пожарникар взел законно притежавания си пистолет "Макаров", запалил колата и тръгнал към Самоков. 

Венета е застреляна с четири куршума. 12-годишният й син Ивайло и братовчед му Методи обаче също били в къщата. Най-вероятно децата са застреляни, защото са станали свидетели на кървавата разправа с младата жена. 15-годишният Методи умира на място. Въпреки че е прострелян в главата малкият Ивайло живее още час. 

Баща уби 17-годишната си дъщеря и се обеси

На 4 октомври в ранния следобед в къщата на 62-годишния Йонко Петков в новозагорското село Брястово са открити 2 трупа - 17-годишната Моника лежала завита с одеяла върху леглото в една от стаите, а баща й висял на въжена примка в гаража наблизо.

Телата били намерени от кметът Станко Стоянов, след като на постоянната компания в местното кафене направило впечатление, че съселянинът им Йонко Петков не се е появявал от вторник. Иначе пенсионерът бил от редовните посетители. Местните твърдели, че от десетина дни неочаквано мъжът започнал много да пие.

Когато кметът отишъл в къщата на Петков, която била в края на селото, заварил вратата на дома отключена, а ключовете били отвътре на бравата. В едната стая работел телевизор, но нямало никого. В другата, където живеела 17-годишната Моника, кметът също първо не видял човек. След като се огледал по-внимателно, усетил, че от леглото, върху което имало натрупани завивки, висяла човешка ръка. После видял, че момичето е мъртво на леглото.

При огледа, разследващите намерили трупа на собственика, провесен на въже, в металния гараж в двора. Край него открили и лопата и брадва, с които бащата е убил дъщеря си, преди да посегне сам на живота си. 

Моника Петкова била ученичка от 11 клас на Професионалната гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" в Нова Загора. За никого в Брястово не било тайна, че тийнейджърката била наркоманка. Когато се друсала, ставала нетърпима, постоянно тормозела родителите си. Искала им пари, а вероятно и посягала на баща си, който не бил едър човек. Понякога в селото хората го виждали одран по лицето, но той все обяснявал, че падал по стълбите, докато режел салам за котката си.

Какво е написал Йонко в предсмъртното си писмо обаче остана следствена тайна.  

Викторио застреля жена си и детето си

На 29 октомври по обяд 26-годишният охранител Викторио Александров отива в апартамента на 23-годишната си приятелка Дарина Министерска на ул. "Бели дунав" в столичния жк "Надежда". Официално поводът е да види едногодишната им дъщеричка Никол и да си вземе дрехи, останали там след изнасянето му няколко дни по-рано. Малко по-късно камерите във входа заснемат как Викторио тича към входната врата с малката си дъщеричка на ръце. 

Снимка: Facebook

4 часа по-късно майката на Дарина пристига с ключар пред блока. Жената е притеснена, че 23-годишната й дъщеря не вдига телефона си. Когато ключарят отваря вратата на апартамента, писъци огласят входа. В хола на жилището лежи тялото на младата жена с две прострелни рани. 

Викторио и Никол са обявени за издирване. Около 23 часа в порутена сграда зад храсти в района на Горни Богров полицаи намират детенцето простреляно в дясното око, а бащата е само с одраскване по главата. Линейки откарват и двамата в "Пирогов". Въпреки усилията на лекарите, едногодишното момиченце умира. 26-годишният Викторио е без опасност за живота. Дни след убийствата мъжът твърди, че не помни да е стрелял, а помни само как е бягал по стълбите с детето и в парка.

Една от последните снимки на Викторио, Дарина и Никол

Снимка: Facebook

Близките на убитата млада жена обявиха, че тя е била обект на непрестанен тормоз и заплахи от негова страна, а убийството й е било планирано. 

Двойният убиец пък поиска да не лежи в ареста и заяви пред съда: "Всички медии ще бъдат пред нас и няма къде да отида. В ареста има риск за здравето ми, защото имам травма на главата. Не съм убиец и никога не съм бил. Не съм крадец. Няма да се крия от съда".

Викторио Александров

Снимка: Bulphoto

Никой не му повярва. Викторио остана в килията, а Дарина и Никол бяха изпратени в бели рокли в последния си път от стотици близки и приятели. 

23-годишната Дарина и едногодишната Никол

Снимка: Facebook