В четвъртък рано след обяд в къщата на Йонко Петков, на 62 години, в новозагорското село Брястово са открити 2 трупа - 17-годишната Моника лежала завита с одеяла върху леглото в една от стаите, а мъжът висял на въжена примка в гаража наблизо. При последвалия оглед полицаите открити предсмъртно писмо от Йонко, чийто съдържание е следствена тайна, потвърди днес окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Местни твърдели, че от десетина дни неочаквано мъжът започнал много да пие. Къщата на Йонко Петков е на края на селото, от двора му започва полето. Когато пристигнал там, малко след 12 часа на обяд, кметът Станко Стоянов заварил вратата на дома отключена, ключовете били отвътре на бравата. В предната стая работел телевизор, но нямало никого. В задната, където живеела 17-годишната дъщеря на собственика Моника, кметът също първо не видял човек. След като се огледал по-внимателно, усетил, че от леглото, върху което имало натрупани завивки, висяла човешка ръка. После видял, че момичето е мъртво на леглото.

"Не позвъних на тел. 112, а направо на дежурния в полицията в Нова Загора, оттам веднага изпратиха оперативна група", добави Станко Стоянов.

Когато пристигнали, разследващите започнали оглед. Най-напред искали да проверят тавана на къщата, но той се оказал заключен. Тогава вниманието им привлякъл металният гараж отпред в двора. В него висял трупът на собственика, провесен на въже. В съседство се намирали лопата и брадва, с които най-вероятно бащата е убил дъщеря си, преди да посегне сам на живота си.

Моника Петкова е ученичка от 11 клас на Професионалната гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" в Нова Загора. За никого в Брястово не е тайна, че тийнейджърката била наркоманка. Когато се друсала, ставала нетърпима, постоянно тормозела родителите си. Искала им пари, а вероятно и посягала на баща си, който не бил едър човек. Понякога в селото хората го виждали одран по лицето, но той все обяснявал, че падал по стълбите, докато режел салам за котката си. Въпреки това се оплаквал от поведението на дъщеря си и се питал дали пък да не я изпрати на лечение в психиатрията в Раднево, където лекуват и наркозависими.

"Йонко се пенсионира в енергото и получаваше добра пенсия, но въпреки това често ми е искал пари назаем, за да ги дава на дъщеря си. После, разбира се, винаги ги връщаше. Последно разбрах, че от училището на Моника са се обадили на баща й на 26 септември, за да му съобщят, че тя отсъства от гимназията. Не зная къде е била и колко време се е губила", допълва разказът си кметът.

От тормоза на Моника страдала и майка й Венета. В селото разказват, че тя и Йонко нямали брак, но момичета е тяхно дете, родено пред август 2001 г. Венета имала 2 по-големи дъщери от предишен брак и преди 6 месеца избягала да живее при тях чак в Стара Загора, защото не можела повече да търпи изпълненията на третата си щерка. Моника и баща й останали сами в Брястово, дори той често я карал с лекия си автомобил на училище в Нова Загора.

Какво точно се е случило в дома на Йонко и защо толкова му е причерняло пред очите, за да убие детето си по толкова жесток начин, разследващите тепърва ще се опитат да разберат. В Брястово, където не помнят подобна драма, са потресени от трагедията. Там не знаеха дори кога от Съдебна медицина в Сливен ще освободят телата, за да подготвят погребението им.