17-годишното момче от руско семейство, което уби баща си в дома им във варненското село Осеново преди два дни, няма да остане в ареста, реши състав на Варненския окръжен съд. Владислав излиза на свобода под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая до началото на делото срещу него, сред като в съдебната зала се разбра, че е извършил престъплението, защитавайки себе си и майка си.

Варненската окръжна прокуратура внесе искане за задържане под стража на младежа, но адвокатът му заяви категорично, че той е действал при неизбежна самоотбрана.

Делото за мярката за неотклонение се гледаше при закрити врати заради възрастта на момчето. Майката Светлана беше в съда, но категорично отказа да говори с журналистите. По лицето й обаче личаха синини, съобщи "24 часа".

Чрез преводач се разбра, че по време на жестоката семейна трагедия, разиграла се в следобедните часове на 1-и януари, бащата Антон бил пиян за пореден път. Той се развилнял и се нахвърлил да души сина си. Майката скочила да защити детето си и гневът на бащата се насочил срещу нея. Последвала такава борба, че разследващите, които пристигнали първи на мястото, заварили дома като бойно поле - навсякъде имало потрошени мебели и покъщнина. В крайна сметка Владислав успял да се измъкне на баща си и да вземе нож, с който го наръгал няколко пъти.

Сигнал на 112 подала майката и двамата изчакали полицията.

Защитата разказа, че Антон системно е тормозел и сина си, и съпругата си - пиел и ги пребивал. Последните 5-6 месеца били най-тежки.

Преди 5-6 години семейството продало имот в Москва и се преместило да живее край варненското село. Бащата имал успешен бизнес. Купил парцела и започнал да строи къща.

Момчето учело във Варна и всеки ден някой от родителите му го карал с кола на училище и обратно. Чужденците не контактували много с хората от близкото село, затова никой не ги познавал добре.