Дванадесет годишно дете загина, други две са тежко ранени след като техен връстник откри стрелба в начално училище в четвъртия по големина финландски град  - Вантаа, северно от столицата Хелзинки. Нападателят е задържан след полицейско преследване и в него открит огнестрелното оръжие - пистолет, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал малко след 9 часа тази сутрин в училище с 800 ученици от първи до 9 клас. Стрелбата е станала в класна стая на учебното заведение в първия учебен ден след дългия Великденски уикенд. Смята се, че всички пострадали са били в шести клас. Едно от децата е починало на място.

Полицията пристигна в рамките на девет минути и тежко въоръжени полицаи отцепиха училището. Според силите на реда задържането на стрелеца е преминало без инциденти. Той е заловен далеч от училището, в северния квартал Силтамаки на столицата Хелзинки около 10:00 часа. На видеозапис, направен от преминаваща кола, се вижда как стрелецът е приклещен край път.

"Непосредствената опасност отмина", съобщи директорът на училището Сари Лаасила пред Ройтерс.

Агенцията предаде, като се позовава на силите на реда, че към момента няма други заподозрени. Те не предоставиха подробности за самоличността на заподозрения или жертвите, освен че всички те са 12-годишни финландци и ученици в училището.

"Денят започна по ужасяващ начин. Имаше инцидент със стрелба в училище Виертола във Вантаа. Мога само да си представя болката и притеснението, които много семейства изпитват в момента. Заподозреният извършител е заловен", съобщи вътрешният министър Мари Рантанен в социалната мрежа "Екс".

А финландският премиер Петери Орпо нарече стрелбата "дълбоко шокираща".

При първоначалния разпит задържаният е признал, че той е стрелял. Той ще бъде предаден на социалните служби, защото е твърде малък, за да бъде задържан в арест. Мотивите все още не са ясни. Според полицията оръжието е било собственост на роднина на заподозрения.

Местните хора са помолени да стоят далеч от училището, докато полицията продължава с разследването.

Финландският премиер Петери Орпо написа в социалната мрежа "Екс", че е "дълбоко шокиран" от стрелбата.

Днешната смъртоносна стрелба във финландско училище е трета поред от началото на 21 век.

През ноември 2007 г. 18-годишен ученик, въоръжен с полуавтоматичен пистолет, открива огън в училище в южния град Туусула и убива девет души, преди да се самоубие. През септември 2008 г. 22-годишен студент открива огън и убива десет души с полуавтоматичен пистолет в колеж в южния град Каухакьоки и също слага край на живота си след това. След инцидентите Финландия затегна контрола върху огнестрелното оръжие. Повишена беше минималната възраст за желаещи да притежават оръжие и беше дадено право на полицията да проверява кандидатите за придобиването му.

Според вътрешното министерство на Финландия в страната с население от 5,6 млн. души има повече от 1,5 млн. законно притежавани огнестрелни оръжия, собственост на 430 хил. души. Ловът и личното притежание на оръжие се смятат за традиционни в страната.