Най-малко един човек е убит при стрелба в гимназия в американския град Пери, щата Айова, в деня, в който учениците се връщат в класните след зимната ваканция, съобщи ABC News. Има и ранени, но броят им още не е уточнен, неофициално са двама. 

Местопроизшествието е обезопасено, а периметърът е отцепен. Полицейските власти потвърдиха, че се разследва "стрелба", но че в момента стрелецът не е активен, предаде USA Today. Няма подробности коя е жертвата, но според органите на реда стрелецът е мъртъв

Шериф Адам Инфанте от офиса на шерифа на окръг Далас съобщи, че властите са били уведомени за активна стрелба в гимназията в 7:37 сутринта местно време, когато часовете все още не са били започнали. 

Сигналът бил за "мъжки субект в коридора", който "изглежда, че се е самонаранил" и за "други жертви".

Полицията пристигнала в рамките на седем минути и открила "множество жертви" на огнестрелно оръжие. Шерифът обаче не каза пред журналистите колко души са ранени, нито даде информация за степента на нараняванията им.

По информация на АП "огромен брой" линейки и полицейски екипи са заобиколили сградата, в която се помещават средното училище и гимназията в града. 

Пред агенцията Ерика Джолиф, майка на две деца, които се обучават там, разказва, че дъщеря ѝ, деветокласничка, ѝ съобщила, че е изведена по спешност от училището в 7:45 сутринта местно време. Час по-късно жената все още търсела сина си, който е шестокласник. Родителите са били на мястото, за да приберат децата си около 8.50 часа. 

Снимка: БТА/AП

Кевин Шели пък казва, цитиран от Des Moines Register, че неговият 15-годишен син Зандер има ожулване от два куршума, докато е бил в училищния коридор. Той напуснал училището около 8:30 сутринта и се прибрал в дома си наблизо. Нараняванията му били леки. Преди да се евакуират били в класната стая с учител, който ги държал "скрити и в безопасност". 

Целият персонал е освободен с обяснението да не се връща в сградата до второ нареждане.

В 11 часа местно време полицейските власти ще дадат пресконференция. 

Пери има население от около 8000 жители. За утре учебните занятия в града са отменени.