24-годишен чешки студент е нападателят, който застреля 14 души в четвъртък следобед в Карловия университет в Прага. Ранени са най-малко 25 души, 10 от които в тежко състояние. Стрелецът се е самоубил.

Давид Козак е следвал във Факултета по философия в Прага. Той е бил от градче, разположено на около 20 километра западно от столицата. Установено е, че легално е бил собственик на няколко огнестрелни оръжия и е подготвял атака във факултета.

Преди стрелбата във висшето училище, баща му е бил намерен мъртъв. Полицията установява, че Давид е убиецът и го обявява за издирване. Решават, че той ще отиде на лекция в друга сграда на Философския факултет на улица "Селетна", която я евакуират веднага, но той отива в основната сграда на Философския факултет на площад "Ян Палах" и там започва масовата стрелба, съобщава "The Telegraph".

Това се случва около 15 часа местно време. Сред студентите настъпва паника. Някои от учащите успяват да изпратят снимки и послания в мрежата ЕКС и така информират за хода на събитията.

"Блокиран съм в учебната зала в Прага. Стрелецът е мъртъв, но чакаме да бъдем евакуирани. Молим се да излезем живи от тук. Блокирахме вратата преди нападателят да се опита да я отвори", заяви Якоб Вайцман, студент в Карловия университет.

Изображения показват самотния стрелец, който се прицелва с черна пушка от кампуса, който се намира близо до туристическата гореща точка на Стария град на чешката столица.

Полицията каза, че подозира, че 24-годишният Козак се е застрелял след размяна на огън с полицаи на пътеката на сградата, вероятно след като е бил ранен. Предстои да бъде извършена аутопсия, но служителите казаха, че "опустошителните наранявания" предполагат самоубийство.

Чешките медии съобщиха, че Козак е автор на публикации в социалните медии, в които се е отдал на болни фантазии за самоубийства и масови убийства в дните преди атаките. В един пост той цитира 14-годишната Алина, която нахлу с ловна пушка в училище в Русия и застреля своя съученичка, като вдъхновение.

"Това ще бъде дневникът ми, докато се се насочвам към масова стрелба в училище. Нека се представя. Името ми е Дейвид Козак. Искам да стрелям в училище и вероятно да се самоубия. Алина Афаскина ми помогна прекалено много", пише Дейвид Козак в канала си в Telegram и продължава: "Винаги съм искал да убивам, мислех си, че в бъдеще ще стана маниак. По-късно, когато Илназ (стрелецът, убил ученици в Казан - б. р.) предприе масова стрелба, осъзнах, че е по-добре да направиш масово убийство, отколкото индивидуални. Стоях. Чаках. Мечтах. Желаех:

Той споделя, че Алина е била капката, която е преляла чашата: "Все едно дойде от рая, за да ме спаси. Точно навреме.";

"Всички ме мразеха. И продължават да ме мразят. Но не ми пука, защото чувствата са взаимни";

"Пия чай и мисля как ще се самоубия", пише още Козак. "Мразя света и искам да оставя възможно най-много болка".

В сградата на факултета са били открити голям брой оръжия, съобщи чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан. Той каза, че така полицията е спасила живота на много хора, тъй като е можело жертвите да са няколко десетки. По-рано чешките власти изключиха масовото убийство да е извършено по терористични мотиви.

Съединените щати поддържат контакт с чешките власти, които разследват случая, и са готови да им окажат помощ, ако е необходимо", заяви междувременно прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от Ройтерс.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Престъпленията с огнестрелно оръжие са сравнително редки в Чехия, отбелязва Ройтерс. През декември 2019 г. 42-годишен въоръжен мъж уби шестима души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава преди да избяга и да се простреля смъртоносно. През 2015 г. мъж простреля смъртоносно осем души и след това се самоуби в ресторант в град Ухерски Брод.