Достъпът до 14 апартамента в жилищния блок в квартал "Владислав Варненчик", където на 13 януари избухна взрив, е ограничен, съобщиха от община Варна. Същото се отнася и до прилежащата територия на част от фасадата на сградата.

Експертната комисия, сформирана от местната администрация след приключване на процесуално-следствените действия по случая, е установила, че с най-големи поражения са три жилища на четвъртия етаж, където избухна мощната експлозия, последвала от голям пожар. При инцидента загинаха двама души, а 18 пострадаха.

Трите апартамента са изцяло компрометирани, с липсващи неносещи стени (външни и вътрешни), без дограми и входни врати. Помещенията са силно обгорели. Междуетажните конструкции, изпълнени 1998 г. - 2006 г., също са силно засегнати.Жилищата, разположени под най-засегнатите, са с пукнатини. Тези над тях са с разтопени елинсталации. В тях също има пукнатини по стените и по междуетажните конструкции. Констатирано е още, че има счупени стъкла и отлепена топлоизолация и в съседните на пострадалия вход.

В протокола й е посочено, че влага и пукнатини има и в жилищата на долния етаж, а на горния те са обгорени, с разтопени инсталации и напълно деформирани проводи. От взрива са пострадали и съседните входове, където има счупени стъкла и отлепена топлоизолация. Забраната за достъп до 14-те апартамента се налага, за да се опази живота и здравето на хората, съобщиха от община Варна.

По препоръка на комисията предстои конструктивно обследване на сградата. Още преди него стана ясно, че носещата й плоча е направена от много як бетон и е здрава, но има риск за некачествено пристроени тераси в засегнатия вход. На доброволни начала с обследването се е заела местна фирма.

Още няколко компании помагат за монтажа на дограми и входни врати, за да могат собствениците на жилищата с по-малко щети да се върнат у дома.