Прекалено е рано да се говори за причини за тежкия авиоинцидент в база Безмер. Има назначена комисия от Военна полиция с моя заповед. Има и военни прокурори на място, които разследват. Която и версия да бъде изказана в момента ще бъде спекулация. Това заяви на брифинг в авиобаза Безмер служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов пристигнаха след инцидента, при който изтребител СУ-25 се разби при кацане, а пилотът успя да катапултира.

Стоянов съобщи още, че в момента всички самолети са приземени и няма да се лети, докато не се уточни причината за възникналия инцидент.

"Чак след това ще се набележат мероприятия, ще има занятия с летателния състав и ще се премине към полети", добави той.

Около 14 часа днес, при тренировъчен полет, по време на кацане, по някаква причина полк. Пейо Дончев е загубил управление, вследствие на което катапултира и самолетът се разбива. Изтребителят е избухнал в пламъци и е изгорял напълно.

Димитър Стоянов каза, че самолетът е паднал преди полосата за излитане и кацане, "на определено разстояние, далече от населени места". Министърът отговори негативно на въпрос дали пилотът е избрал мястото за катапултиране.

"Не, категорично. Няма време да избираш място в тази ситуация, особено в процеса на кацане, когато скоростта по принцип е малка", каза той.

 

Стоянов е успял лично да разговаря с пилота.

"Той се чувства сравнително добре. Транспортиран бе със самолет "Спартан" до София и е във Военномедицинска академия. Полковник Дончев е много опитен пилот, един от най-опитните в българските Военновъздушни сили. Има над 750 часа нальот", добави военният министър.

По думите му, щом летецът е успял да катапултира, парашутът се е отворил напълно и се е приземил, това означава, че системите за катапулт са работили перфектно. 

"Няма как в момента да кажем, че има техническа повреда или пък че е грешка на пилота. Не, в момента това ще е спекулация. Нека комисията да си свърши работата и да излезе с първоначален доклад. Тогава ще имаме версия. Неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет и това е правило, което се спазва в авиацията", категоричен бе военният министър. 

По-късно от ВМА съобщиха, че няма опасност за живота на пострадалия при инцидента на авиобаза "Безмер" пилот. Направени са обстойни прегледи и изследвания, полковник Дончев е в добро общо състояние, контактен и адекватен, без данни за травматични увреди. Остава за наблюдение в болницата.