Операцията на Военноморските сили по издирване на "черната кутия" на падналия на 9 юни в Черно море самолет МиГ-29 продължава, съобщиха от Министерство на отбраната.

При тренировъчния полет за поразяване на въздушна цел в нощни условия във водите край Шабла на 9 юни загина майор Валентин Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево.

В издирвателните дейности днес участват екипажите на минен ловец "Цибър" и патрулен катер от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, съвместно с кораба "Номад" от Института по океанология към БАН и катер на частна фирма със специализирана техника.

Участниците в операцията извършват обследване на морското дъно в различни райони от предварително определения периметър от 20 квадратни мили. Дълбочината, на която работят е близо 70 м. Координатите на районите за претърсване са прецизирани с помощта на експерти от Военновъздушните сили.

Въпреки лошите метеорологични условия вчера минен ловец "Цибър" остана в района на операцията и продължи с издирвателните действия. Дейностите за откриването на "черната кутия" на изтребителя не са прекъсвани вече пети ден.