Военни следователи разпитват техниците и механиците от авиобаза "Граф Игнатиево", които са обслужвали изтребителя МиГ-29, който се разби в Черно море, а пилотът му - майор Валентин Терзиев загина.

Досъдебното производство бе образувано във Военно-окръжната прокуратура в Сливен за престъплението по чл. 343, ал. 1 от Наказателния кодекс - допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди.

Същевременно Военноморските сили продължават операцията по издирването на черната кутия от падналия МиГ-29, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. Вече се търсят само останки от самолета и черната кутия.

Рано сутринта са установени два нови контакта - метални повърхности на дълбочина между 65 и 75 метра, които ще бъдат обследвани от дълбочинен апарат. Минният ловец, който участва в издирването, разполага с хидроакустична станция за подводно обследване и с дистанционно управляеми подводни апарати.

Периметърът на наблюдение е изключително голям и в операцията участват и представители на Института по океанология на БАН, които се включват със специализирана техника. Фирма "Хидроремонт" е осигурила апарати за дълбочинно изследване, но вчерашното силно течение е повредило единия от тях.

Очаква се в събота следобед претърсването да покрие първоначално заложените райони, но на този етап е трудно да се прогнозира кога ще приключи операцията, посочват от МО.

Асеновград пък потъна в траур, след като вчера бе потвърдено, че 47-годишният майор Валентин Терзиев е загинал при инцидента край Шабла. Кметът на града д-р Христо Грудев изпрати съболезнователен адрес до семейството на летеца. 

"Загубата е огромна за неговите близки, за Асеновград и за цяла България. Отдал живота си на професията, той остава завинаги в небето над България. Само на 47 г., а постигнал толкова много. Създал семейство в Асеновград и отгледал прекрасно дете, той беше опитен летец, изряден в службата си. Това, в което винаги можем да вярваме, е че душата и сърцето на майор Терзиев остават свободни като птици. Сигурен съм, че той ще продължи да бди над Родината ни вечно", написан д-р Грудев.

Той съобщи, че ще внесе предложение в Общинския съвет на Асеновград за отпускането на финансова помощ на близките на майор Терзиев.

От американското посолство в София също изразиха съболезнования. 

Ние се присъединяваме към всички българи, опечалени от тази загуба, и изказваме своите дълбоки съболезнования на семейството му, приятелите и всички, които гордо служеха с него в българските въоръжени сили, написаха от мисията на Вашингтон в официалния си профил във Фейсбук.