Инцидент с военен пилот на самолет СУ-25 е станал в района на авиобаза "Безмер" до Ямбол, съобщиха от Министерството на отбраната.

Около 14:00 часа при заход за кацане летецът е катапултирал. Той е в добро състояние, контактен е.

Намира се в района на командно-диспечерския пункт на авиобазата, оказана му е първа медицинска помощ. Предприети са незабавни действия за транспортирането му до лечебно заведение - ВМА Сливен.

Следствена група от Военно-окръжна прокуратура - Сливен, военни прокурори и военно-апелативният прокурор полк. Елин Алексов пътуват към мястото, където военен самолет Су-25 претърпя инцидент. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БТА.

Това, което към момента е известно, е, че около 14:30 часа при приземяване, по неизяснени засега причини, изтребител-бомбардировач губи управление. Пилотът катапултира, но от малка височина, допълва Милева.

На мястото на инцидента е възникнал пожар, самолетът е изгорял напълно. Пилотът е в добро общо състояние и ще бъде транспортиран с военен самолет до ВМА в София за обстоен преглед и наблюдение, каза още говорителят на главния прокурор.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към авиобаза "Безмер".

Към момента България има 8 активни самолета СУ-25. През 2021 г. получихме и последния от осем самолета Су-25, които преминаха капитално-възстановителен ремонт и модернизация, извършени от беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод" по договор с Министерството на отбраната.