Водолазна група се включи в издирването на 12-годишния Александър Цветанов от Перник, от когото няма следа трето денонощие, съобщи за Dir.bg кметът на общината Станислав Владимиров. Те вече претърсиха водоемите в пернишкия квартал "Калкас" и не откриха нищо.

Около 15 часа водолазите влязоха и в шламохранилището. Общо три са водоемите в квартала, но се претърсват всички езера в района превантивно. В издирването се включиха и пещерняци, които оглеждат всяка по-дълбока дупка и пещера, уточниха от кметския екип.

"Има ли някакви бетонни бункери на север от Перник", попита в ранния следобед и бащата на детето Александър Цветанов в профила си във Фейсбук и веднага съгражданите му откликнаха, че ще му изпратят пълен списък на скривалищата в околността.

И днес в издирването участва и хеликоптер на Гранична полиция, планински спасители, полиция и жандармерия. Вертолетът излетя по-късно заради мъглата. 

Вече се работи по всички версии за изчезването на момчето, съобщиха неофициално източници на Dir.bg. По данни на кмета около 40 са получените до този момент сигнали, че детето е забелязано някъде из града, но всички те са се оказали неверни. Прегледани са и множество видеозаписи от служители на МВР и общината, за момента без резултат.

Снимка: БТА

Последният от тях бе разпространен в социалните мрежи около обяд в понеделник. На кадрите се виждаше момче на метростанция "Сердика" в София със сходни тъмни дрехи, но от полицията бяха категорични, че не става дума за изчезналия Сашко.

Снимка: БТА

С пълна сила продължават оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия. МВР ще продължи да работи без да спира, докато открие 12-годишния Александър Цветанов, заяви по-рано днес директорът на ОДМВР-Перник старши комисар Павел Млеканов, цитиран от БТА. Отново в издирването са включени всички служители от пернишката дирекция, пожарникари, представители на СДВР, жандармерия, Столична община, планински спасители и хиляди доброволци.

Снимка: БТА

В пълен обем се използват техническите средства, предвидени за работа в подобна ситуация. Дронове с термокамери продължават да работят на терен, както и планински спасители с кучета. Полицейските четириноги също не са спирали да издирват малкия Александър. Всички налични камери за видеонаблюдение се проверяват непрекъснато, както и всеки сигнал, подаден от граждани.

Александър е висок около 150 см, облечен с черна блузка с надпис, тъмносини дънки и сиво шушляково яке. Обут е с маратонки "Адидас" и носи със себе си розово плюшено мече. Той изчезна на 11 ноември следобед при разходка в местната планина Голо бърдо.

Снимка: БТА

По-рано днес стана ясно, че бащата на момчето е бил разпитан вече два пъти, но не е бил подлаган на полиграф. 

Снимка: БТА

"До момента са разпитани свидетели от близкия кръг на детето, които са го обгрижвали и са имали непосредствен контакт с него. До момента не са събрани доказателства, че детето е жертва на престъпление", подчерта говорителят на окръжното обвинение в миньорския град прокурор Албена Стоилова и добави:

"Многократно се е случвало за кратки периоди детето да бъде изпускано от поглед заради заболяването му, което е свързано с хиперактивност".

Снимка: БТА

Властите бяха категорични, че видеокамерите в града непрекъснато се следят, но няма данни Сашко да се е возил в градския транспорт.

На въпрос относно разпространеното видео от кв. "Мошино", на което се твърди, че е заснето 12-годишното момче, прокурор Стоилова заяви, че до момента няма доказателства, че това в действителност е Александър.

Снимка: БТА