Поредното грубо посегателство, което застрашава здравето и сигурността на пътниците беше извършено вчера при преминаване на бързия влак № 8602 от Бургас за София след гара Нова Загора, съобщиха от БДЖ.

Малко след 17:00 ч. на 18-и май при изхода на гарата влакът удря поставени камъни и автомобилна гума на железния път, поради което спира принудително за извършване на оглед от влаковия персонал. След като не са установени поражения, влакът е продължил пътуването си с 15 минути закъснение.

БДЖ за пореден път алармира, че подобни прояви могат да доведат до сериозни последствия, застрашаващи живота и здравето на персонала и пътниците от влака.

Бързият влак от Бургас за София е обслужван от най-новите локомотиви на БДЖ Смартрон, които са доставени през тази година. На практика посегателствата над влаковите композиции саботират дейността на дружеството за осигуряване на комфортна услуга на клиентите на БДЖ, тъй като всяка необходимост от ремонт води до нарушаване на процеса по осъществяване на транспортно обслужване и до допълнителни разходи.

От началото на годината до момента са регистрирани общо 13 случая на удар на поставени препятствия върху жп релсите. 29 са случаите на хвърлени предмети по влакове от началото на 2021 г., вследствие на които са пострадали трима пътници.