Уволнен дисциплинарно е полицейския служител - младши автоконтрольоьр Митко Станков, който е написал протокола и акта за пътния инцидент на кръгово кръстовище в Харманли на 17 август, когато Георги Радев, бащата на президента, удари с "Мерцедес"-а си инвалид с електрическа триколка. Други четирима от РУ - Полиция - Харманли са със сериозни наказания във връзка със случая, съобщиха от дирекцията на МВР в Хасково. 

Според акта, написан на мястото на инцидента от Стайков, инвалидът с триколката Стефчо Тодоров е виновен за катастрофата, въпреки че се е движил на път с предимство. В акта се посочва, че такъв вид превозни средства нямат право да се движат на уличното платно. Другият участник в инцидента - Георги Радев, не е санкциониран.

Кадър от записа на катастрофата на 17 август в Харманли

Снимка: YouTube sceenshot

Вътрешна проверка на Областната дирекция на МВР е показала, че полицаят не е изпълнил служебните си задължения. Служителят е извършил редица нарушения на нормативната база, които касаят обработването на такива случаи, уточниха от дирекцията на МВР в Хасково.

Снимка: bTV


Случаят се проверяваше от две дирекции на вътрешното министерство, но министър Валентин Радев подаде оставка в деня, в който резултатите трябваше да бъдат оповестени. В интервю министърът на МВР в оставка  заяви, че полицаят е действал неграмотно и некомпетентно.

Информация за катастрофата излезе 9 дни по-късно, след като в интернет беше публикуван видеоклип от инцидента.

Мъжът с триколката, който има инвалидност, но не е обездвижен, разказа, че полицаите са изкарали него виновен и са му съставили акт, а той смята, че Георги Радев е причинил сблъсъка с "Мерцедес"-а си. Бащата на държавния глава обаче заяви, че не изпитва вина, защото мъжът връхлетял върху колата му изневиделица. Той отрече да се е опитвал да повлияе на полицаите, след като се разбра, че случаят не е докладван на прокуратурата, заради което и МВР, и прокуратурата разпоредиха проверки.