Трима шерпи вече са тръгнали да търсят алпиниста, заяви режисьорът Поли Генчева от Хималаите специално за NOVA, която заедно с оператора Красимир Андонов снима документален филм за алпиниста.

Времето все още не е спокойно, но въпреки това шерпите са тръгнали. Те са със сателитен телефон.

Междувременно е тръгнала спасителна мисия от Китай, която се очаква да пристигне в сряда. Такава процедура се задейства автоматично, след като изчезне алпинист, уточни още Генчева.

Все още няма разрешение от Китай непалски хеликоптер да лети над Тибет.

"До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от Китайското правителство и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен", каза Генчева.

Тя и операторът Красимир Андонов са имали среща с Боян Петров, за да се отправят заедно към най-високия връх Еверест, където е трябвало да продължат снимките на филма "На крачка от света". Екипът е по стъпките на Боян Петров през последните две години.

По информация на Министерството на външните работи Боян Петров е в неизвестност от 3 май. Алпинистът е започнал да катери върха сам, след като другите алпинисти са се върнали заради лошото време, това заявиха в специално изявление от екипа на Калифа - организатор на Хималайска експедиция 2018 година, по време на която той изчезна.

В експедицията са участвали още 10 души - унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход. Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.  На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

Боян Петров е предпазлив, той е един от най-опитните алпинисти в света. Едва ли в лошо време е тръгнал да изкачва Шиша Пангма", каза по bTV алпинистът Слави Нестеров. Той е бил с Петров на експедиция до Гашербрум. Въпреки това той признава за притеснително, че палатката и чувалът на Петров са открити празни, но не бърза да прави прибързани заключения.