Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщи във "Фейсбук" съпругата му Радослава Ненова.

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма (8027 метра) в Хималаите, когато времето рязко се е влошило. За момента спасителна акция е невъзможна, като най-рано утре спасителен екип ще тръгне да го търси, пише още съпругата на Боян Петров Радослава Ненова в профила си в социалната мрежа.

Ето пълният пост на Радослава Ненова във "Фейсбук":

"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ...."

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването. Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава. Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

Боян Петров е звънял вчера сутринта (09:52 непалско време - около 05:37 българско време) по сателитния телефон на свой колега алпинист, става дума за пропуснато повикване, написа във "Фейсбук" Борислав Сандов от "Зелените".

"Всички се надяваме, че се е отправил към някой от по-ниските лагери и скоро ще се свърже с някой от нас. Нека се молим всичко да бъде наред! Има да покорява още няколко осемхилядника", добави той.

"Информацията не е вярна ....телефонът не е в Боян. Момче украинец на име Алекс го държи в момента и приема обажданията", уточни обаче Радослава Ненова.

По-късно Сандов обяви, че според нова информация телефонът на Боян Петров е в шерпите му и явно някой от тях е направил обаждането.