Трети ден продължава борбата с големия горски пожар в Родопите, а засегнатата площ е над 1000 дка. В гасенето и днес се включиха два хеликоптера от 24-та авиобаза - Крумово от състава на Военновъздушните сили. В община Чепеларе остава в сила обявеното частично бедствено положение (отнасящо се и за село Студенец) заради пожара край село Хвойна.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Пожарът, който е в борова гора, вече е частично ограничен, но все още има отделни огнища и на места продължава да се разраства. Огънят унищожи над 100-годишна иглолистна гора, предаде БНР. Засега няма опасност за населените места.

Над 100 лесовъди и горски служители, представители на Южноцентрално държавно предприятие Смолян, Регионална дирекция по горите, пожарникари и доброволци участват в борбата с огъня над Хвойна, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

Хеликоптер AS 532 AL Cougar също е на терен от 8:30 ч. сутринта, а в 11:10 ч. от авиобазата излетя и хеликоптер Ми-17, съобщиха от Министерството на отбраната. Водоснабдяването се осъществява от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки. Двата хеликоптера се включиха и вчера в помощ на огнеборците на земята.

Продължава работата и с тежката техника на Южноцентрално държавно предприятие, с която се осигурява достъп за противопожарните автомобили през труднодостъпния терен, правят се просеки срещу разпространението на огъня.

На мястото на пожара отидоха и кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и заместникът му инж. Стоян Кузмов.

След Чепеларе, почти до Бачково, се вижда задимяването от пожарите в защитени склонове на Родопите

Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова, по искане на на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", е изпратила и три екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" под ръководството на Красимир Димитров, за да подпомогнат за овладяване на пожара в Хвойна. От снощи там е и екип на софийското доброволно формирование с нужното оборудване.

През нощта огънят е бил относително успокоен заради ниските температури и високата влажност. Шест екипа на пожарната са дежурили, за да не се допусне разпространение на пламъците, които в нощните часове не са обхванали много нови територии, посочи по-рано през деня директорът на Южноцентралното държавно предприятие инж. Здравко Бакалов.

От РЗИ-Смолян препоръчаха на живеещите в близките населени места да не стоят на открито, а при необходимост да ползват маски или навлажнени кърпи. Вредните прахови частици от дим от горски пожар могат да проникнат през платнените маски, но въпреки това е за предпочитане да се оставя покритие на лицето. Оптималният вариант е добре поставена маска с висока степен на филтрация. Прозорците на помещенията да се държат затворени и да не се проветряват до отзвучаване на замърсяването. Особено внимателни да бъдат децата и хората с белодробни заболявания, съветват здравните инспектори.

В област Смолян има мрежа от наблюдателни кули за превенция от пожари, но не работят от години 

Междувременно в сезона на пожарите стана ясно, че изградена мрежа от 15 наблюдателни кули за превенция от пожари, разположени в различни общини в област Смолян, не работят още от 2016-2017 г. Това става ясно от отговор до БТА на заместник областния управител на Смолян Зарко Маринов.

Кулите, оборудвани с видеокамери, автоматични метеорологични станции, соларен панел и мобилна връзка са доставени и монтирани по българо-гръцки трансграничен проект през 2012 г., но не функционират поради спиране на SIM-картите преди шест години. Две от кулите дори са откраднати, за което са информирани полиция и прокуратура, допълни Маринов.

Снимка: БТА

Сървърът за обработка на постъпващата от кулите информация се намира в оперативния център на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян. Последните данни към сървъра са получени през 2016-2017 г. След приключване на проекта, кулите се водят като активи на Областната администрация. Спирането на SIM-картите е мотивирано с липсата на финансиране, добави Маринов.

По думите му наред с двете липсващи наблюдателни съоръжения, други две кули са открити паднали и са прибрани за съхранение в местните противопожарни служби. Девет от кулите са в добро видимо състояние, но не е проверено дали работят камерите и метеорологичните им станции. Оборудването за мрежата е съвременно, камерите могат да бъдат насочвани дистанционно, каза той.

Основният замисъл при изпълнението на българо-гръцкия проект е бил изграждането на мрежа от метеорологични автоматични станции с видеокамери за откриване на огнища на пожари, обясни още Маринов. Според него решението на проблема може да бъде прехвърлянето на кулите за стопанисване от Южноцентралното държавно предприятие, което да следи за риск от пожари в горските територии. 

Снимка: Община Чепеларе