Мост, по който минава магистрала А10 в Генуа, се срина около 13 ч. българско време. В момента на срутването на моста е имало десетки автомобили.

Властите в Италия съобщават за над 20 загинали хора, други десетки са ранени. Местните медии показват кадри с обезобразени хора. Според властите и спасителните екипи под развалините има много заклещени коли и хора.

Вижте снимки >>>

Преди трагедията времето в Генуа е било много лошо - силни горещини, последвани от пороен дъжд и гръмотевици. Видео показва, как една от железобетонните кули, задържащи окачения мост, пада след мълния.

Бетонният мост Моранди е открит през 1967 г. Той е висок 90 м и дълъг малко повече от километър, като най-дългата отсечка между две подпори е 200 м. Съоръжението е било ремонтирано през 2016 г.

Това е много важен мост, не само за трафика в област Лигурия, но и за половин Италия. Мостът е известен като мостът "Моранди" на магистрала А10. Тя свързва града с Вентичиля, Франция.

Мостът е дълъг около километър и двеста метра и се издига над два квартала и над част от индустриалната зона на Генуа. Там е засегнат централният офис на фирма за разделно събиране на отпадъци, където са смачкани камиони.

Хората от района са евакуирани от домовете си и от училищни и други обществени сгради, на места няма ток.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА