Дете на 9-10 години се удави в напоителен канал на входа на село Найден Герово в община Съединение вчера следобед след игра с негов приятел.

"Детето е искало да отмие кал от дрехата си, съобщи кметът на селото Атанас Арабаджийски пред "Фокус". Това е разказало пред него другото дете, с което са си играели. Двамата били доста изцапани с кал, заради дъждовете, които валяха през целия ден на 4 април.

"Преди това детето изпрало в канала калните си обувки и ги оставило отстрани. Те са били открити там, до канала", каза кметът. След това най- вероятно е решило да отмие калта от дрехата си и паднало в канала.

Детето, видяло сцената, веднага е съобщило на роднините си, които започнали издирване. Тъй като нивото на водата в напоителния канал се е вдигнало заради обилните дъждове и стигало около 6 метра, те не успели да открият падналото дете и сигнализирали на телефон 112 в 17.04 часа. Към мястото са изпратени 4 екипа от противопожарната служба в Пловдив. След издирвателни дейности снощи водолази са открили и извадили тялото на детето на около 200 метра от инцидента.

"Стената на канала е доста стръмна", каза кметът Арабаджийски.

По думите му това не е единичен инцидент там. През годините доста деца и възрастни хора са се удавили в канала и затова хората са внимателни и забраняват на децата си да играят там.

"Единственото, което предпазва от нещастни инциденти на опасния канал е една табела, че къпането е забранено. Ограда няма", заяви кметът на селото.

"Като кмет мога да се обърна към община Съединение, за да ни помогне да направим ограда при участъка, където селото граничи с канала", каза Атанас Арабаджийски.

"Ние не разполагаме с бюджет и нищо друго не можем да направим", добави той.

Кметът каза още, че семейството на удавилото се дете е бедно, работещо.

Майката дори е бременна с второ дете.