По източното крайбрежие на САЩ "Флорънс" отслабна от ураган до тропическа буря. Прогнозите обаче са за още катастрофални порои и наводнения през следващите дни в Северна и Южна Каролина. Според информацията до момента има пет жертви.

Проточващата се безмилостна атака на "Флорънс" носи допълнителни значителни поражения. В брифинга си губернаторът на Северна Каролина Рой Купър предупреди, че щатът е изправен пред епични количества дъжд.

Бавно движещата се система се очаква да доведе до прииждане на реки, затваряне на ключови пътни артерии и прекъсване на тока на милиони, съобщава БНТ.

По някои изчисления милиони могат да останат без ток в продължение на няколко седмици. Първите засегнати в петък - денят, в който "Флорънс" удари крайбрежието, бяха жителите на Ню Бърн и Уилмингтън.

В Ню Бърн операциите продължават за спасяването на около 500 бедстващи. Хората там се сблъскаха с паднали дървета, разрушени сгради и наводнени улици. Подобна бе картината и в Уилмингтън.

Днес властите заявиха, че опасността не е преминала и предупредиха, че дни след спиране на дъждовете ще има наводнения, дори на места, невиждали прииждане на реки до сега.

Придошлата вода, паднали дървета, паднали електропроводи се очаква да създадат най-много проблеми на югоизточната част на щата.

Екипи от над 20 щата участват в спасителните операции заедно с множество федерални агенции и Националната гвардия. Президентът Доналд Тръмп написа по адрес на оказващите помощ: "Америка се гордее с вас." Той ще посети засегнатите райони следващата седмица.