44 души са общо преминалите през болницата пострадали от катастрофата. Това съобщи малко след полунощ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, цитиран от кореспондентите на БНР в Стара Загора. Меджедиев пристигна в университетската болница "Професор доктор Стоян Киркович" в Стара Загора.

Той съобщи, че в здравното заведение са настанени 9 деца от автобуса, както и двама възрастни. Едно от децата е в по-тежко състояние. То е с политравма и в момента се извършват реанимационни процедури, но е в стабилно състояние. Ако се наложи, екипи от София са в готовност да реагират.

След консултации с лекарите в "Пирогов" и в другите структури се е взело решение реанимационните действия да се извършат в Стара Загора и ако днес се наложи да се извършват оперативни манипулации, то тогава ще се прецени дали това ще бъде в Стара Загора или детето да бъде транспортирано към София, уточни още служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Един от пострадалите мъже от катастрофиралия рейс е с ампутиран долен крайник.

Очаква се в 7:30 часа днес служебният здравен министър да представи актуализирани данни за състоянието на пострадалите.

А децата от катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус, които са добре, ще пренощуват в хотел в Стара Загора.

Снимка: БТА

На мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев, както и заместникът му Борислав Сарафов, който е й директор на Националната следствена служба.

Снимка: БТА

На място Гешев и Сарафов ще се запознаят с хода на разследването на пътния инцидент.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев екип от следователи от Националната следствена служба също са на мястото на катастрофата край Стара Загора. 

"Вероятно става въпрос за грешка на шофьора, защото специалистите в тази област казват, че няма проблеми с условията и маркировката на пътя", коментира обвините №1 в държавата.

Гешев увери, че повече информация за вероятните причини, довели до тежкия инцидент, ще има тази сутрин, тъй като следователи от НСС, експерти по пътна безопасност и по пътно-техническите експертизи, както и служители на МВР, ще работят на място през цялата нощ.

"Тук са най-добрите следователи по този вид престъпления. Факт е, че автобусът с деца, се е движил в тъмната част на деня, но по какъв начин това нарушение ще бъде съотнесено като вина към някого, ще прецени съответният наблюдаващ прокурор", добави той.

Главният прокурор определи катастрофата като един от многото проблеми, свързани със състоянието на пътищата, с пътната маркировка, с масовото управление на автомобили след употреба на алкохол и наркотици.

Снимка: БТА

"Надяваме се да има реакция, защото българската държава е длъжник на всички, които се движат по българските пътища.Това е тема на прокуратурата от дълги години- надяваме се да има промяна, защото тази война по пътищата продължава много време".

Според него основната благодарност дължим на хората, които са реагирали в първия момент от катастрофата, тъй като са откарали пострадали в три болници:

"Тези хора заслужават нашата благодарност, защото линейките и колегите от МВР са дошли по-късно".