Планинската спасителна служба при Българския червен кръст прекратява издирването на изчезналия турист в района на връх Вихрен, съобщиха от ПСС.

Всички снимки вижте ТУК

В продължение на 5 дни планинските спасители от отрядите в Банско и Сандански направиха всичко възможно в трудни и опасни условия да претърсят огромен по площ труднодостъпен планински район от двете страни на върха.

В издирването на 69-годишния Пламен Христов, освен голям човешки ресурс, бяха включени и съвременни технически средства и методи, за съжаление без резултат. Мъжът изчезна на 26 декември следобяд, когато около 17 часа за последно се чул по телефона с близките си. Той им казал, че се намира на около 10 метра под връх Вихрен. След това следите му се губят и до днес от него няма и следа. 

Снимка: ПСС

След анализ на извършените действия и в координация с ръководителите на отрядите в Банско и Сандански, ПСС при БЧК взе решение да прекрати акцията.

До момента единственият вариант, който не е използван, е облитане и оглед на района от въздухоплавателно средство със специализирана техника, с каквото ПСС при БЧК не разполага, а и няма финансов ресурс за осигуряването му.

Снимка: ПСС