Продължава издирването на 69-годишния турист, който изчезна в Пирин. Акцията в планината продължи над 8 часа. В тежки условия спасителите опитваха да направят невъзможното - да открият изчезналия, без въобще да знаят къде да търсят. И всичко това при -5 градуса и много тежки атмосферни условия, предава NOVA.

Пламен Христов е опитен планинар. Той е в неизвестност от понеделник, когато е тръгнал на разходка. По първоначална информация мъжът се е насочил към връх Вихрен. Утре в акцията ще бъдат включени и дронове.

Планинските спасители в Банско и Сандански реагират на сигнал, подаден във вторник от сина му. Неговият баща е бил в района на Бъндеришка поляна, но оттам следите му се губят. Установено е, че автомобилът на мъжа е оставен на паркинга в местността "Шилигарника", след което не е известно накъде е тръгнал.

Спасителната акция се затруднява от падналата мъгла в района на връх Вихрен. Телефонът на изчезналия все още е включен, но дава свободен сигнал. Устройството е с недостатъчно обхват, за да бъде точно локализирано.

"Няма още новини. Но колегите са в района. Знаем, че мъжът се е обадил в 17:10 часа на около 10 метра под върха. Казал е, че ще се обади пак, когато стигне върха", заяви Методи Баневски от Планинската спасителна служба.

По думите му в района има сняг, лед и камъни.

"Обстановката не е много благоприятна за подобно изкачване. Имаме сведения, че той е много добре подготвен и екипиран и се надяваме, че ситуацията ще се развие добре", посочи спасителят. Той подчерта, че на първо време колегите му ще огледат района под върха и трите пътеки, които водят към Вихрен.

"Обходихме голяма част от периметъра, в който се очаква да бъде намерен загубилият се турист. За съжаление метеорологичната обстановка доста ни притисна, горе нещата са наистина сериозни - силен вятър с изключително гъста мъгла, която не ни позволява безопасно движение, включително и на нас, камо ли да бъде някой забелязан на по-голямо разстояние от десетина метра, плюс снеговалеж. Теренът е син лед, не е хлъзгав, син лед е", обясни планинският спасител Наско Уков.