Спряха издирването на изчезналия под връх Вихрен турист (снимки)

Планинските спасители търсиха в продължение на пет денонощия 69-годишния Пламен Христов, но от него няма и следа

Обратно в новината

Коментари - Спряха издирването на изчезналия под връх Вихрен турист (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За съжаление с напредването на възраста някои хора колкото и да са нили разумни се вдетиняват и губят разсъдака си .Много вероятно и този случай да е такъв : на 69г. сам да покоряваш на връх нова година втория по височина връх в България ? Какво и на кого е трябвало да доказва ? И най-вече :защо ? Не случайно и законодателя е предвидил за мъжете на 64г и 3мес.-пенсиониране ! Да би мирно седяло не ни чудо видяло -според Пенчо Рачев Славейков !

Ами да това да не е детето Сашко,че да не се откажат,явно с възрастните хора вие по все тая.

...не блестиш с интелект.

личи си,че си от новото поколение след 1989...само си виж словореда и мислите."Една гаща плява на нащо дърто магаре..."

Още един малоумник осъществил мечтите си!

Го облитаха с дрон, то дрона с термокамера дори е по полезен. А ако се обурудва и с апаратура за откриване на сел фон, джи пи ес маяк ще измести хеликоптера за откриване на пострадали.

Изкачвайки се на върха вероятно се е подхлъзнал от ръба над Казаните. С Пламен сме добри познати и съседи. Родителите му /бог да ги прости/ бяха прекрасни хора. Самият той услужлив и човечен.Последно се видяхме на 29.11. Поклон и уважение!

Не ни занимавате с българи изпаднали в беда, аз карам сърф по канадски

Защо не купуват медицински хеликоптер за 110 000 000 като виенен струва 5 000000.геаждански 2 до 6. Нямали пари.ами да купят една ултралек машина за 60 000 долара и термокамера за 19 000 и въпроса е решен.лично аз ще го управлявам безвъзмездно и гарантирам пе това е най добро за търсене.най добър обзор най ниска поддръжка.за 2 часа пристига до точката.не иска писта и подръжка.за 100 000 ще имаме държавата въздушно търсене за 1 000 000 ще имат 10 машини обурудване за търсене.пулоти доброволци няма да липсват

Ти се научи да пишеш правилно на родния си език,за управлението на хеликоптерите са нужни грамотни хора!

Такива солови хитърци /герои /без застраховка, няма смисъл да се търсят.

Хеликоптер няма, ама изтребители сме си напоръчвали на богато,да има, е така, за всеки случай. Нищо че няма кой да ги кара.

Тези хеликоптери ще излезът стотина пъти и на скрап. Колко ще спасят не се знае . Военните машини са защита на населението, не на няколко изперкали туриста. Много често отворковци решили да докажат колко са по. Всъщност имаше достатъчно хеликоптери но под мъдрото ръководство на мунчо докато беше шеф на авиацията дадоха фира. Ама то и докато си свърши мандата държавата ще даде фира.

NO men left behind!Това правило важи за всички!

Не му се умира в къщи с памперси ... Каролев ...

В Банско има мноо добри кръчми. Има отлични пивници. Има лоши пивници. Има много лоши кръчми. Има ресторанти в които въобще не трябва да стъпваш. Пивницата на Шилигарниката в която бутилка вино започва от 700лв. та до 2200лв. за бутилка Моет и обикновен обяд от мъничко парченце месо започва от 400лв. нагоре, не е добра кръчма. Но младежите не го знаят и водят младите госпожички именно там. Та именно на Шилигарника изгубения михлюзин си е оставил возилото. И това на никой нищо не му говори. Спасителите на банско са пияници, харсъзи, михлюзи и негодници.

Ама откъде да има средства?! Все пак - дарихме стотици милиони под формата на оръжие(!) и помощи за т.нар украински бежанци (настанение all inclusive), oтделно като много умен и лоялен НАТО член - платихме милярди за самолети на картинка, еми откъде да да има за линейки, хеликоптер и т.н?! Много ясно че атлантическите ценности са по-важни /сарказъм/

Нямало пари за издирването и техника . Но за евтини кюфтета в Н.Събрание има мангизи. Пусто и дърво.

Тя мечката вече го е изяла и изсрала!

като го е изсрала вече, какво чакаш, ходи и ти яж

Не може да се търси всеки, на когото му се приискало посред зима да се разходи до Вихрен. Сигурна съм, че и застраховка няма. Тя е стотинки, но никой не си я прави, а после спасителите им били длъжни. На тия години човек трябва да може да прецени риска от действията си. Срещу природата всички сме безсилни и всяка година по един безмозъчен "смелчага" дава фира някъде по върховете.

Това е правилната посока на естествения подбор!/защото има и неправилна/

Компанията,... наздраве! Апропо, с Боян как са нещата, намериха ли го?

на пролет ще излезе. R.I.P.

Гледах представяне на gps техника , която се прикрепя към дрехите, както и специални раници срещу лавини . Сигурно са скъпи , днес всеки хваща пътя, без да се оборудва, сам, по никое време. Обикновено са хора, които не са родени в планината, защото нямат уважение. Няма оправдание в 17 .00 , зимата . Да си в нищото. Този връх ще си е все там . А човечеца - на 69 не се знае къде е Не е Сашко, все пак.

Всеки смартфон има достатъчно точен GPS. Друг е въпроса ако е паднал някъде!

aко беше Сашко още 2 седмици можеше да лежи там и щеше да е жив и здрав...

Не помниш ли

Беше ясно оше на следващия ден, че умникът е заминал. Но за престиж, няколко дена се разиграваха циркове с "търсенето". Няма спасение от тъпотията. По-важното е превенцията. Ама Ганю не понася да му дават акъл. Светът се върти около него и толкоз. Резултатите всички ги виждаме.

Търсят тяло за да го погребат

И тоя са го пратили да търси нишаните !!! Това са иманярските истории организирани от иманярския форум Glutnicata,com на психопатuтe Костал и Андрей,които дава карти за иманета и разни доверчиви хора му се връзват на глупостите и плащат с живота си !

Мисля, че сагата не е приключила.

Без подслон, на вятъра, поне минус 20 градуса?

Комунделите /които си мислят че са комунисти само поради факта че имат парче ниско качествен бетон вместо мозък/, че съвсем наблизо до Банско, високо в планината над Добринище се намира рибасирника на първия партизанин Иван Козарев - Балкан. Има малък паметник, аз винаги си оставям колата непосредствено до паметника защото няма място. Когато идват да го арестуват през 1941г стреля и убива полицаи и изчезва в гората. Рибарника си е там а наследниците са направили и кръчма. Дават ти въдица да си хванеш пъстърва и после ти я приготвят. Мога да ви кажа и какво вино точат и каква еакия сипват но не искам защото мразя комунистите. Всъщност ракията е добра, виното превъзходно, ковтито е че като се насвириш до козирката слизането надолу в завоите по тесния път е трудно. Някой път ще ви разкажа за славната кръчма "Бабуч" в Добринище но не сега.

Да разкажа на майка ти искаш ли бе шамшал?

ти след втория инсулт съвсем изтрещя

Уж мразиш комунистите, а си държиш пенсийката при Мине Цеков.

Това са иманярските истории организирани от иманярския форум Glutnicata,com на психопата Костал които дава карти за иманета и разни доверчиви хора му се връзват на глупостите и плащат с живота си !

Ото Скорцени, не ни занимавай с идиотизмите на търсачи на силни усещания. Този сигурно е се е самоубил-

Един ма/\оумник по-малко.

Качвал съм се с баба Гана до хижа Вихрен. Бабичката на 83г. с една огромна брезентова раница на гърба /младите такава раница не са и виждали но тогава други нямаше/ и едвам и издържах на темпото. Миналата зима на седалковия лифт на Маркудик 2 попаднах на мъж и жена. Бяха с маски и очила и скиорски шапки защото времето беше гадно и лицата им не се виждаха. Заговориха на един ужасен самоковски диалект за деца, внуци и прочие. Какво бе изумлението ми когато мъжът каза "ти си млада, на 78 а аз миналата седмица направих 84. Слязохме заедно и умишлено тръгнах след тях. Тръгна по "черния" Маркуджик, който не е писта а отвесна бездна. И бяха фурии със ските и двамата. Планинарите са дълголетници и умират здрави. За разлика от скотовете по панелките които на 50г. имат 300 болести и едва стигат от леглото до кенефа.

Задължително ли е да си едновременно и планинар и глупак?

Не е, но явно много помага! :-)

Мангалката дето те е изсрала,след като са я ебали в гъза е пропуснала да те абортира.Тикво, в града бабичките от старата тухла живеят доста повече от стариците по селата, за което,тикво, има съвсем обективни причини.Да, има дълголетници по планините, но те са изключението, не правилото.Всичко в живота е първо генетика и едва след това епигенетика.Ако майка ти, баща ти ш половината ти рода са боледували от рак, и цял живот смутита да пиеш, риска ти у огромен.

С какви примати от рода на Д-р Хаус сме принудени да живеем. Трагедия!

Само луд може да ходи през това време на годината във високите части на планините. Особенно да геройства на Вихрен. Заклет алпинист и турист съм. Бялата планина ме омайва като първа любов, но по билото на планините след 15 февруари а може и по-късно, когато снега е фирнован. В момента валят снегове, под тях няма стабилна повърхност. Всяка стъпка е потъване или повличане. А държавата трябва да направи както в белите алпийски държави: високопланински туризъм само в разрешението време от Спасителната служба и след удостоверяване на валидна застраховка. След като има "комисионни" от лифтовете, депутатите ще намерят пари и за центрове на Спасителната служба, които да не са на принципа "юруш" а целогодишни центрове, които контролират туристическия поток в планините. България не е Ю. Корея, Сингапур или Тайван, въпреки че някои чувстват такъв комунистически привкус, но днес туризма е значителен приход в държавата и заетост на българите .... държавата да се брекне надълбоко в бюджета и да въведе френския, италианския, германски, чешския, словенския, полския закон как се организира високопланински туризъм.

На времето дядовците ни са изкарвали говедата и овцете високо в планината на паша "само в разрешението време от Спасителната служба и след удостоверяване на валидна застраховка". ТЪПАНАР.

Със сигурност НЕ са го правили през декември. Най-рано в края на април са ги качвали нагоре!

Навремето дядовците Ви са работели. За разлика от тях, днес Вие се взирате в екрана докато лежите под климатика, мислите, че сте велики докато се почесвате по шкембето и пишете глупости в абсолютна самозаблуда, че сте умни, и оригинални.

Отиде си човека от глупост.

Няма финансов и здравен разум да се търси човек нма 69 години, който уж е тръгнал да си чеше егото в планината

Това са иманярските истории организирани от иманярския форум Glutnicata,com на психопата Костал които дава карти за иманета и разни доверчиви хора му се връзват на глупостите и плащат с живота си !

Ама няма смисъл да го търсят,като на 9-ия ден ще го открият делтапланеристи жив и здрав.

Кой ще плати труда,нервите и загубеното време на тези хора?! В нашата любима кочина лудите се стимулират да вършат лудости. Спасителни акции трябва да се провеждат само при предварително заплащане от страна на заявилия акцията или съответната застраховка. Другото е детска градина номер 5.

Спасителите са доброволци. Освен това има и застраховки. Плащането е най малкия проблем. А ако някои е икономисал пари от застраховка като уродите в карловско си е негов проблем.

Аз ,,спасявам,, за...развлечение, бе! Искаш ли да те спася?

Не се хаби! Този е неспасяем.

Търсят не където трябва. Още педи 5 дни написиах защо. Администраторите Бог знае защо го изтриха. Няма смисъл да го пиша пак. Само ще вметна че преди години хижарката на хижа Вихрен баба Гана /Бог да я прости/ беше на 83г, и изнасяше продуктите за хижата пеша от единствения магазин в селото. А какъв чай от билки правеше бабичката не ви е работа. Тогава Банско беше село а "Мотиките" славна кръчма на край село. Наричаше се така защото банскалии като ходеха да копаят картофите се отбиваха там на връщане и си забравяха мотиките в кръчмата. Сега "Мотиките" пак си е там но няма нищо общо със славното си минало. Картофените ниви отдавна ги няма, на тяхното място са изградени огромни бетонни мастодонти-хотели, а тя стои между тях като тъжен паметник на човешката алчност и глупост.

На млади години, преди 35-40 г.,правех на 24 май,а може и началото на юни да е било,любимия си преход хижа Яворов,вр.Байови дупки,Кончето,Кутело, вр.Вихрен и обратно по същия маршрут до хижа Яворов. .Планината в този сезон е най-хубава.Движех се по билото,нямах проблеми,само Вихрен ме затрудни, изкачването беше през сняг и лед,северния склон.На връщане подкосих Кончето по летния маршрут,минах успешно няколко преспи,но някъде преди Байови дупки, подкосявайки една голяма преспа се подхлъзнах и полетях.Добре,че на 10-15 метра имаше камък и успях с краката да се спря в него.Иначе след 400-500 надолу щях да се пребия.Оттогава направих големи изводи за рисковете във високата планина,алпийската част.

Тогава в Пирин имаше ледник, които мнооого отдавна се стопи. Глобално затопляне казват.

Като кажат:Ма той беше много добър планинар.Ма другият беше много добър състезател,караше с 200км/ч.Ама той беше много опитен мотоциклетист,караше на задна гума..Ама той беше много добър плувец,плуваше и при мъртво вълнение.Да ама БЕШЕ.

Беше! Амин!

За съжаление, човекът явно няма къде да ходи, ще чака до пролетта. По-лошо няма да стане.

Чул е , че ,,Путин ша фърга бомбите !,, А те ша падат надоле. И е решил чилякът да се качи нагоре ...на безопасно. Що не ?

Пак си правиш ,, мека пишка,, с еврогейчетата...идеологически.

Има накъде. Заради такива ненормалници да загине някой спасител.

А колко дни вече го дирят? Може да се е ,,вдъхновил,, от случая със Сашко. .... Само че е...Сашко го ,,подхвърлиха,, там след тия дни. Направиха ,,изпущък,,, заинтересованите.

Ако е бил неизлечимо болен, нещастен или нещо друго, тогава те планинарите знаят в кой скален процеп да се хвърлят, за да не бъдат намерени никога. Самоубийство е това, Дами и Господа.

Твърде...Да !

По-добре там отколкото под някой трамвай или влакпред стотици хора.

Пирин не ми е любимата планина и само веднъж съм ходил там. Качвал съм Вихрен лятото в перфектни условия и пак ми беше много трудно. Просто не знам, какъв безумец трябва да си да тръгнеш да го качваш на 69 години зимата в 17 ч., по мрак ?!

Наборе, кротко!

Ти явно си много мързелив. През лятото в хубаво време, по пътеките го качват 3 годишни деца.

а Сашко се счупихте да го търсите, а?

Доброволци бяха. Явно за тоя дъртак доброволци няма.

Дъртак ли? Може ,,да пори,, като ел. Тротонетка ...,,дъртакът,!? Кой знае?

Ако се е случило по време на изпълнение служебни задължения,по време на работа,да го издирват.Но някой си тръгнал сам ,зимата,в планината да си начеше егото и после толкова опасно издирване,рискуване живота на спасителите,толкова средства за един не многоумник.Не може държавата да хвърля толкова ресурси за спасяване на всеки самоубиец.Той на тия години явно,че е знаел,че извършва самоубийство.

Защо мислите, че държавата осигурява някакви ресурси за това издирване? В огромната си част членовете на ПСС са доброволци. Държавата дава пари за транспорт само на гербави депутати и родата им.

Да ,тя ПСС е на самоиздръжка.Работи само за такива куфелници.

не пишете глупости, ами се хващайте да събираме капачки за санитарен хеликоптер...

If

Сигурно си е избрал така да бъде. Светъл път!

Нямало финасов ресурс!? А за Украйна има, мама ви мръсна!

Я погледнете чий бюджет ползва ПСС ...

69 -годишен? Ами решил човека да умре в планината ,а те всички го търсят. На пролет като се стопи снега някой ще го намери.

Ако беше баща ти, друго щеше да пееш!

Твоя баща ако е на 69 що не е там? Моя не е луд.

Фактът, че те е ,,изджуркал,, е 101% доказателство !?