Планинските спасители от Банско и Сандански прекратиха за днес акцията по издирването на изчезналия под връх Вихрен 69-годишен мъж. Колегите им от отряда в Дупница пък тръгнаха към тежко пострадал мъж в Рила, съобщиха от ПСС.

69-годишният Пламен Христов изчезна под връх Вихрен в понеделник, когато за последен път близките му са се свързали с него. Мъжът бил опитен планинар и решил да отиде на разходка. Около 17.10 часа в понеделник Христов се обадил на близките си, че е на около 10 метра под върха и ще се обади пак. Оттогава от него няма и следа. 

Вчера издирването беше прекратено заради лошото време. Днешната акция също не доведе до резултат, въпреки че периметърът бе огледан и с дронове. Времето в Пирин е лошо, има гъста мъгла. Утре, след оглед на метеорологичните условия, спасителите ще преценят как да продължи търсенето на опитния планинар. 

Обходена е голяма част от периметъра под връх Вихрен, откъдето последно Пламен Христов се е обадил. Днешната акция продължи осем часа, а планинските спасител Георги Ботев я определи като "изтощителна". Пред журналисти той каза, че времето е било по-благосклонно, което е дало възможност спасителите да се изкачат по-високо в планината и да огледат по-широк периметър. Видимостта беше по-добра, успяхме да пуснем дрон и вече имаме набелязани места, каза още Ботев. 

Същевременно планинските спасители от отряда в Дупница провеждат акция в Рила планина. По първоначална информация под връх Отовица е паднал мъж, който е с фрактури на краката, като на единия крайник тя е открита. 

Вече е започнало транспортирането на пострадалия. В акцията се включиха две групи планински спасители, каза за БТА Кирил Чолаков от планинската спасителна служба в Дупница.

Мъжът е с два счупени крака, има и други травми, но е в добро състояние, каза Чолаков. Инцидентът е станал, след като мъжът се е подхлъзнал и е паднал в района на Отовишки връх.