Планински спасители от Кюстендил издириха и спасиха загубил се мъж в местността Лева река в Осоговската планина, съобщиха от ПСС. Загубилият се 32-годишен мъж е открит жив, с измръзвания, но е отказал специализирана помощ.

32-годишен мъж с моторна шейна заседнал в пряспа при спускане в Осоговската планина във вторник. Той се качил на връх Човека и от там се спуснал към Лева река. В един момент мъглата станала изключително гъста и мъжът загубил ориентация за местоположението си. Шейната заседнала в пряспа и той решил да се евакуира пеша, като се движил по посока течението на реката около 3 часа.

Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решил да подаде сигнал на тел.112.

Организира се спасителна акция, в която се включват 11 човека, а още трима са готови да се включат. Екипи на районната служба на ПБЗН оказват техническа помощ на ПСС.

До пострадалия достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до хижа "Осогово", където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

Пострадалият е разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край, отбелязват от ПСС в Кюстендил в профила си във Фейсбук.